Кметове на протест, затварят Подбалканския път и прохода „Троян -Кърнаре“

Затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. – Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път /Републикански път I-6/ и прохода „Троян – Кърнаре“ .

Блокадата е планирана от 14:30 ч. до 15:30 ч. в село Кърнаре.

Кметовете създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села.

Д-р Кабаиванов и кметовете изпратиха писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 000 520 лева за 2024 г., които да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

„Още в първите седмици след наводнението писах на тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са ни нужни 75 354 495 лева, за да възстановим щетите и нормалния живот на хората. Писал съм и до всички следващи премиери, министри на вътрешните работи и други министри“, се казва в писмото, „…а досега сме получили само 17 611 152 лева“.

Кметът настоява сумата от 38 000 520 лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет /МКВПМС/, която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева.

В писмото си д-р Кабаиванов иска също да бъдат предвидени и още 19 742 823 млн. лева в бюджета на МКВПМС за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Кметът изразява още недоволството си от тромавата бюрокрация в МКВПМС и заявява намерението си да повдигне въпроса за инстутиционална реформа в структурата.