Кметът на Асеновград с награда „Мисия Татко“

Кметът на Асеновград с награда за бебета ин витро

Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов бе удостоен с приза „Мисия Татко” от координатора на фондация „Искам бебе” за Пловдив и Асеновград Вера Вулджева, тъй като има родени вече 9 бебета по програмата „Ин витро”, на които кметът е горд „татко”.

Статуетката, която получи д-р Караиванов, е символ на доброто сътрудничество с Фондация „Искам бебе” и подкрепата към реализирането на програмата за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Асеновград.

Двойка близначки и още седем бебета са родени за три години в Асеновград, след финансиране за „ин витро“. Общо осем двойки с репродуктивни проблеми от община Асеновград са сбъднали мечтата си да създадат дете, с помощта на финансиране за асистирана репродукция в последните три години.

Четири са момиченцата и пет – момченцата, които са се появили на бял свят с помощта на „ин витро“ оплождане. Повечето от децата са проплакали за първи път в родилното отделение на МБАЛ Асеновград, съобщи за DCnews София Бечева- главен експерт в Дирекция „Хуманитарсни дейности“ към Общината.

Останалите са родени в клиники в Пловдив. Едно от семействата вече се радва на двойка близначки. Седем от децата са плод на „ин витро“ процедури. Другите две са заченати по естествен път, след като са получили одобрение за финансова помощ. Общо 45 са обработените заявления. 29 са одобрените за финансово подпомагане двойки от Асеновград. 13 от тях са финансирани повече от веднъж.

А на две семейства са отпускани средства три пъти. До края на тази година се очаква раждането на още две бебета, заченати чрез „ин витро“. Средствата, отпуснати за двойките през периода 2013 г.- 2015 г. от Община Асеновград, са в размер на 87 500 лева. Крайните резултати сочат, че близо 40% е успеваемостта на процедурите за асеновградски семейства с репродуктивни проблеми.

Отхвърлени документи на двойки в общината няма, а само отложени, оставени за дофинансиране, категорична бе директорът на Дирекция „Хуманитарни дейнсоти“ Величка Стойчева. Официалните данни бяха оповестени на пресконференция, на която присъстваха и родители от Асеновград, създали поколение чрез процедури за асистирана репродукция. Държейки в ръце рожбите си и развълнувани, със сълзи от щастие в очите, споделиха посланието си с родителите с репродуктивни проблеми. Призоваха ги да не се отказват и да се борят до край за мечтата си, защото чудеса наистина се случват.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top