Кметът на Перущица и аверите му остават в ареста - DC news

Кметът на Перущица и аверите му остават в ареста

Кметът на Перущица Ради Минчев, който бе обвинен в искане на подкуп в размер на 40 хиляди лева, за да не извърши задължението си по служба и да не отстрани фирма, неотговаряща на изискванията на Закона за обществените поръчки от участие в обществена поръчка, остава в ареста,  реши след днес почти 9-часово заседание Пловдивският окръжен съд. Срещу 45-годишния градоначалник са повдигнати още две обвинения – за присвояване на 12 484 лв. общински пари, които е трябвало да бъдат дадени на две софийски дружества за обществени поръчки, които не са им били възложени и за това, че съзнателно е ползвал фалшифицирани документи.

Съдът остави зад решетките и съучастниците на Минчев. Това са 33-годишният Павлин Статев, управител на фирма „Бул инж груп“ ООД и 34-годишната Илияна Павлова, управител на „Комплект инженеринг – 1“ ЕООД. Двамата са от Свищов, но живеят и работят в София.

Срещу Статев има повдигнати две обвинения – за обещан подкуп в размер на 40 хиляди лева на кмета Ради Минчев и за документно престъпление – съставяне на фалшив документ с подправени подписи, който е бил използван пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да бъдат отпуснати на общината пари за ремонта на две свлачища по пътя Перущица – Чурен.

Илияна Павлова пък е обвинена в съставянето на два фалшиви документа, които са послужили пред общински и държавни институции и за помагачество спрямо кмета Ради Минчев, за да може той да си присвои сумата от 12 484 лв.

В съдебната зала днес бяха разяснени подробности около схемата, по която е поискан подкупа и са присвоени парите. Както вече DCNEWS съобщи, Община Перущица е кандидатствала за 260 хиляди лева пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет, за да укрепи две свлачища по пътя за Чурен. Павлин Статев е подготвил проектната документация и след като е подправил или фалшифицирал подписите на инженери и специалисти, които е трябвало да се подпишат под документите, те са били внесени в комисията. В резултат общината е получила половината от сумата – 130 хиляди лева, с която да укрепи едното от свлачищата.

Разследващите са доказали обаче, че част от хората, чиито подписи стоят под фалшифицираните документи изобщо не съществуват, а имената им не отговарят на ЕГН-тата, съобщи днес в съдебната зала наблюдаващият прокурор по делото Даниела Стоянова. Графологична експертиза е доказала убедително това, допълни тя.

След като парите били отпуснати, веднага на сайта на община Перущица е била публикувана публична покана за обществена поръчка. В нея участвала само една фирма – „ДЗЗД инженеринг груп“, създадена специално за конкурса. Фирмата била един вид консорциум от две дружества – строителното „Бибов и ко“, което имало 10% дял и „Бул инж груп“ на Статев, който не притежавал никакъв ценз за извършване на такива строителни дейности. Заради това били наети трети лица – Асен и Арсо Стойкови /баща и син/, които да извършат строителството. Те били „убедени“ от кмета да укрепят свлачището за 45 хиляди лева. Според държавното обвинение Минчев през цялото време е контролирал като посредник цената на сделката.

Стоянова допълни, че градоначалникът е знаел предварително кой ще изпълнява поръчката, освен това по делото са използвани СРС-та, чрез които е документирано, че той е поискал да му бъдат изплатени 40-те хиляди лева подкуп, които са му били обещани, от отпуснатите от МС средства. По думите на прокурора има доказателства, че това е станало в офиса на Статев в София на 6 юли. Стоянова се позова на СРС от разговор на Статев със свидетел по делото.

При обиските в офиса на Павлова в София пък са били открити печати на различни общини в страната, с които тя е подпечатвала фалшивите документи, които е оформяла.

Кметът на Перущица – с подкуп от 40 хил. по системата 4:2:2

Решението на съда за наложените мерки за неотклонение може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Подобни статии

Top