Кметът на Перущица - с подкуп от 40 хил. по системата 4:2:2 - DC news

Кметът на Перущица – с подкуп от 40 хил. по системата 4:2:2

Със задържането на кмета на Перущица Ради Минчев е разбита престъпна схема за „усвояване“ на пари от обществени поръчки в градчето, съобщиха днес от Окръжната прокуратура в Пловдив. Срещу Минчев, който бе задържан по досъдебно производство за корупция, е повдигнато обвинение, че е поискал подкуп в размер на 40 хиляди лева в качеството си на длъжностно лице, за да не отстрани от участие в обществена поръчка фирма, която не е отговаряла на изискванията на Закона за обществените поръчки.

Фирмата е участвала в процедура за укрепване на свлачище в местността Чурен край Перущица, съобщи днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Заедно с Минчев са задържани също собственикът на фирмата Павлин Статев и криминално проявената Илияна Павлова от София, при обиска на жилището на която в столицата, са намерени 13 печата на различни държавни и общински организации.

Тримата са разработили схемата, при която от 136 хиляди лева, постъпили от Междуведомствената комисия към Министерски съвет за укрепване на сипея, едва 45 хиляди лева са отишли за реални строителни дейности, а други 85 хиляди е трябвало да бъдат разпределени между кмета Минчев, Статев и Павлова, като 40 хиляди е трябвало да прибере градоначалникът, а останалите 45 хиляди другите двама участници в схемата.

Софиянецът Павлин Статев, собственик на фирма „ДЗЗД инженеринг“, е изготвил проектната документация за свлачището, с която е кандидатствано пред Междуведомствената комисия към МС за 260 хиляди лева. Фирмата на Статев е влязла и в новосъздадено през април тази година дружество, в което участвала и друга, строителна фирма, чиито представители са привлечени като свидетели по делото. Целта е била строителната фирма да бъде „параван“ за участието на столичанина, който няма никакъв опит в строителството, а по закон, за да участва в такава поръчка, е необходимо да представи документация за вече извършвана от него подобна дейност. Изготвената от софиянеца проектна документация е била подадена с подправени от него подписи на представителите на повечето институции, които е трябвало да я съгласуват и е подпечатана с откритите у Павлова печати, част от които са на общини, включително и Софийска община.

Новата фирма е играла сама на търга през април, макар да не е отговаряла на изискванията и умишлено не е била отстранена от кмета, като за целта той трябвало да получи подкупа от 40 хиляди. В документацията, подадена от участника в конкурса, не присъствали подизпълнители, въпреки, че по закон трябвало да бъдат указани. При сключване на договора с общината се оказало, че на подписването му не присъстват строителите, чиито парафи са били подправени от Статев. В същото време кметът се договорил с друг изпълнител от Перущица, който кандисал да укрепи свлачището за 45 хиляди.

Така и станало. След приключване на строителните дейности, в кабинета на кмета бил подписан акт 15. В него фигурирали имената и подписите на несъществуващи лица – инженери и доктори, които „представлявали“ отговорните държавни и общински институции. А всъщност документът бил подписан само от кмета, Статев и Павлова. Документацията, изпратена до Министерски съвет пък била с 13 подписа, като над 9 от тях били подправени.

Общо седем души са били задържани вчера по време на съвместната акция на прокуратурата, ДАНС и полицията, съобщи директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Христо Разсолков. От тях четирима вече са освободени. В ареста за 72 часа остават градоначалникът на Перущица Ради Минчев, Статев и Павлова.

Акцията е била проведена освен в Перущица, също в Пловдив, София, Плевен, Бургас и Приморско. Разследването продължава, като вероятно ще бъдат установени и други престъпления. Иззети са множество компютри – настолни и преносими, печатите и 40 хиляди лева.

Всичко тръгнало от подаден сигнал срещу Минчев през февруари, в който се посочвали извършени финансови злоупотреби в община Перущица за периода 2012-2014 г.  След проведени оперативно-издирвателни мероприятия, било установено, че тези злоупотреби продължават и са извършени именно от задържаните трима души. Така ДАНС сезира Окръжна прокуратура Пловдив, посочи шефът на пловдивското ФБР Николай Петров.

Ради Минчев имал вземане-даване с дървената мафия?

Докато от ДАНС са наблюдавали общината, са се извършвали и строителните дейности на свлачището, поясни окръжният прокурор Румен Попов. По думите му главните действащи лица в схемата са разбрали, че срещу тях се готви нещо и са унищожили част от документацията за различни обществени поръчки, включително за желязото от Историческия музей и многофункционалната спортна зала. „Опитали са се по всякакъв начин да затруднят работата на прокуратурата“, подчерта Попов. Той беше категоричен, че изискано делото, заведено срещу Ради Минчев в Районната прокуратура по разработката на ДАНС, както и доказателствата, които имат районните магистрати. Имало данни Минчев да бъде привлечен към наказателна отговорност и за други случаи.

Арестуваха кмета на Перущица за корупция

Освен обвинението за искане на подкуп срещу Ради Минчев, са повдигнати обвинения и срещу Павлин Статев за обещаване на подкуп и за подправяне на официални документи, както и за полагане на подписи от името на различни лица, като документите е трябвало да послужат пред официални държавни органи. Илияна Павлова пък е обвинена за съставяне на неистински официални документи – доклад за съответствие на инвестиционен проект и строителен надзор. Тези документи е трябвало да послужат пред община Перущица. Ако бъдат признати за виновни, Минчев, Статев и Павлова може да получат съответно от 3 до 10 години затвор и глоба от 20 хиляди лева, до 10 години зад решетките и глоба и до 6 години затвор.

Подобни статии

Top