Кметът на Пловдив влиза в Изпълкома на Бербатов при победа на Конгреса

Стилиян Петров: Каниха ме и други кандидати за президент, но ако аз предам Бербатов, то предавам и бъдещето на българския футбол

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов и съмишлениците му и бивши съотборници в ЦСКА и националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров представиха новия изпълком, с който ще работят, ако поемат управлението на централата. Това стана на пресконференция преди срещата им с клубовете от София и областта.

За да се случи това, Димитър Бербатов трябва да спечели Конгреса, който ще бъде извънреден, и ще се проведе на 15-и март в хотел „Маринела“ в столицата. Общо седем претенденти за поста на подалия оставка Борислав Михайлов ще се впуснат в надпреварата. Освен Бербатов, това са Михаил Касабов, Георги Иванов, Петьо Костадинов, Манол Иванов, Георги Градев и Георги Захариев.

В евентуалното ново управително тяло личат имената на двама бивши национални селекционери и успешни футболисти – Петър Хубчев и Пламен Марков, както и двама кметове и един бивш министър. Сред 14-те човека са градоначалниците на Пловдив Костадин Димитров и на Благоевград Методи Байкушев.

Присъстват също така юристи, финансисти и предприемачи. Останалите хора, които би трябвало да бъдат част от изпълкома на Бербатов са самите Стилиян Петров и Мартин Петров, Ясна Ставрева – адвокат от Асоциацията на българските футболисти, Христо Борисов –  главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, Атанас Пеканов – икономист и бивш вицепремиер, специалист по управление на европейските средства, Георги Владов – адвокат, професор Георги Попов – лекар със сериозна позиция в УЕФА и Началник Клиника „Инфекциозни болести-Вътрешни болести“ в болница „СофияМед“, Дарин Маджаров – основател на платформата ucha.se, Петър Ганев – икономист, Велизар Величков – дигитални технологии, съосновател на Грабо.бг.

„Това е екипът, с който мислим, че ще можем да управляваме футбол след толкова години застой. Да – представлява микс от хора от различни сфери – юристи икономисти, финансисти – хора, които трябва да направят футбола такъв, какъвто е днес, а именно бизнес-продукт. Но понеже футболът си остава игра, имаме и футболни хора. Нашата основна задача е футболът да стане продукт и да се управлява по правилния начин в неговата бизнес-част“, започна Бербатов.

„Запознахме и общините, запознали сме и клубовете. Те вече са видели, усетили и разбрали как искаме да процедираме. Ако разбира се, решат да ни позволят и да изберат, ще се постараем да направим така, че футболът да тръгне напред. Но това ще стане ясно на 15 март. Нещата да приключат и да започнат 15-и. Всички медии трябва да бъдат допуснати на самия Конгрес. Ако не са допуснати, това е най-истинският сигнал,че нещо ще се случва. Защото какъв е проблема да ги пуснеш, когато няма какво да криеш?“, каза още Димитър Бербатов.

Както е известно, Димитър Бербатов и неговият екип си проведоха техен „конгрес“ на 15-и март 2022-а година, на който също избраха „изпълком“. От онази група хора обаче са останали малцина. Попитан на какво се дължи тази пълна подмяна, Бербатов отговори: „Мисля, че времената са други, да се надграждаме. Затова е и тази нова форма сега. При нас няма скрито-покрито, а обратното и вече 3 години го показваме. На някои хора не им стана приятно, но приеха решението ми и аз ги уважавам за това. Но това е да си лидер, трябва да взимаш и непопулярни решения. Аз съм им обяснил, на някои им става неприятно от този факт, но когато си лидер – трябва да взимаш непопулярни решения. Когато трябва да се стигне – знаем, че е за доброто. Без да подценявам качествата на който и да е, обяснил съм го – те са го приели. Защото каузата е по-голяма от всички нас. А разбирателството, което имаме, ни помага. Ако всички накрая са щастливи, значи сме магьосници.

„Нямам притеснения, че ще се политизира нашият екип. Ако имах, нямаше да го извадя на показ този състав на изпълкома. Да, има хора от политиката, но който и да е президент, трябва да се убеди държавата да работи. Аз съм сигурен, че държавата ще бъде там с правилните хора, с правилния компас. Затова сме си позволили да включим и двама настоящи кметове“.

„С всеки един е проведен разговор. На хората, на които сме се спрели, им е казано каква е тяхната функция, как ще работят, как да са полезни и някои от тях дадоха различна насока, но както знаете – ние не сме перфектни. Ние сме избрали тези хора, каза от своя страна Стилиян Петров. А в същата посока се изказа и Мартин Петров, който прибави: „Това са хора, които са се развили много в своята сфера и ще ни помогнат да развием и футбола като продукт“.

Димитър Бербатов обясни и включването на Атанас Пеканов в изпълкома: „Той е специалист в това, което прави – управление и усвояване на европейски средства. Когато имаме правилния човек, разбира се, че е добре дошъл“.

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров призна, че е бил канен да бъде част от евентуално бъдещо управление на БФС от други кандидати за поста, овакантен през миналата година от Борислав Михайлов.

Петров действително беше сочен от много хора като по-подходящ за поста президент от Димитър Бербатов, когото ще подкрепи като вице, ако спечели техният екип. Рекордьорът по брой мачове в националния отбор обаче заяви няколко пъти, че остава лоялен. Но Христо Крушарски – собственик на Локомотив (Пловдив), както и бившият национал Илиан Стоянов-Коловати директно го призоваха той да бъде лидер на екипа.

„Част от кандидат-президентите ме поканиха да бъда в техния изпълком като първи вицепрезидент. Но в моето възпитание думата значи много. Това, което прави Бербатов, е да се бори за доброто на българския футбол. Всеки един, който има мнение, е проблем за хората от БФС. Независимо дали ще победим или не, аз съм с него до края. Много е лесно да раздвояваш. Аз първо имам ангажимент към българския футбол, после към тях двамата – и посочи Бербатов и Мартин Петров, които седяха до него на масата, а и към целия екип“.