Кметът на „Родопи” обяви бедствено положение в 7 села

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община „Родопи”.

Това съобщи кметът Пламен Спасов, след като оглева пораженията. Причина за това е природното бедствие, което сполетя Родопската яка. Силният дъжд не е спрял да вали повече от 3 часа. За това време са наводнени улици и са срутени мостовете в региона.

Бедственото положение е в сила за селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Селата са без пътна връзка и нито пожарна, нито линейка не може да стигне до тях.

В Храбрино няма питейна вода към този момент, а в района е паднала около 8 метра от подпорната стена на реката. Срути се и мостът над река Първенецка.

„В момента селата се свързват единствено от малък античен римски мост, по който може да мине само по една лека кола и то среден размер.”, коментира кметът на „Родопи” Пламен Спасов.

Според него за възстановяване на щетите ще са необходими хиляди левове. В районите и на двете села са организирани полицейски постове за наблюдение на обстановката и насочване на водачите по обходни обходните маршрути за движение.

Връзката между Първенец и Брестовица също е прекъсната, но има и обходен път и автомобилите се отклоняват към село Златитрап.

Кметът Пламен Спасов е свикал Кризисен щаб. За сега е ясно, че утре от 6 часа започва работа по разчистването на района и описването на щетите.

Подобни статии

Top