Кметът на Родопи: Средната заплата на сестрите е 643,96 лв.

Община „Родопи” винаги е подкрепяла медицинските работници, които работят в детските градини, яслите и училищата на нейна територия. Това обяви кметът на общината Пламен Спасов в своя позиция, специално разпратена до медиите.

В нея той отбелязва, че в детските и учебни заведения в момента са ангажирани 35 медицински сестри, половината от които са в пенсионна възраст.

Коментарът той направи по повод обявеното недоволство, относно заплатите на сестрите и техните отпуски, изразено от синдикалисти.

Куриоз: 80-годишна медсестра гледа деца в ясли

„Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева”, отбеляза кметът Спасов.

Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи.

Според кметът Спасов, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца.

„Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително. Другите 10 не разбирам за какво са, по принцип се дават за лоши условия на труд, но има списък на професиите, в които са изброени кой ги получава. Медицинските сестри не попадат в него”, подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.

По повод искането за допълнителна минимална работна заплата, вместо осигуряването на работно облекло, кметът на „Родопи” отговори така:

„Нашето предложение е Общината да направи обществена поръчка и да раздаде работно облекло, но те не искат това, а настояват за минимална работна заплата в размер на 420 лева”, обясни кметът, като поясни че работното облекло не струва повече от 100 лева.

Той подчерта, че до момента са проведени 6 срещи със синдикалната организация, на една от които е присъствал лично, а на другите са присъствали експерти от администрацията.

 

Подобни статии

Top