Кметът подписа 30-милионния заем, очакваме ремонти - DC news

Кметът подписа 30-милионния заем, очакваме ремонти

Кметът Тотев подписа 30-милионния заем

Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от Европейската банка за възстановяване и развитие подписаха споразумението за заем между община Пловдив и финансовата институция. Заемът е в размер на 30 милиона лева. Лихвата е 2 цяло и 65 процента, но може да варира в зависимост от кредитния рейтинг на общината. Срокът за погасяване на кредита е 13 години, а гратисният период е 3 години.

Дългосрочният общински заем от 30 милиона лева ще бъде използван за възстановяване на важни звена от пътната инфраструктура на града. Ще бъдат изпълнени редица обекти, сред които „Коматевско шосе” , булевард „Руски“, нов булевард „Северен“ от Адата до Брезовско шосе, ремонт на булевад „Шести септември“, изграждане на кръгово кръстовище за връзка на бул „Марица”-юг с район „Тракия”

Проектът, който финализираме днес касае много важни пътни отсечки. Но той е един нов подход в управлението на публичната инфраструктура с дългосрочен договор за поддръжка, което е нещо ново и уникално за България, обясни кметът Иван Тотев.

Според представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие условията по заема са изгодни за Община Пловдив. Сумата от 30 милиона лева трябва да бъде усвоена за 3 години.

След днешното подписване на договора за 30-милионния заем предстои процедурата по обявяване и провеждане на тръжните процедури за обектите, които ще се финансират със средствата.

 

 

Подобни статии

Top