Кметът Тотев откри турнира за баскетболната Купа (СНИМКИ)

Кметът на Пловдив Иван Тотев откри официално Купата на България по баскетбол, на която домакин е пловдивската зала „Колодрума”.

„Радвам се, че след прекрасните прояви с волейболния отбор, ще имаме възможност да популяризираме и баскетбола”, каза Тотев , а в откриването се включиха още вицепрезидентът на БФБ Иван Ценов и областният управител на Община Пловдив Здравко Димитров – Зико, който е бивш голям баскетболист от 90-те години.

„Благодаря на Българската федерация по баскетбол, че избра нашия град да бъде домакин. Надявам се да се получи интересен турнир и нека най-добрият победи”, бяха думите на областния управител.

Специално участие в откриването на турнира взе фолклорният ансамбъл „Тракия”, мажоретки и рапърът Гето Мен.

Берое стана първия полуфиналист в турнира за Купата на България. В откриващия мач от турнира заралии надиграха Черно море Тича с 69-58 след доста затруднения. Варненци се бориха много здраво и утежниха живота на съперника, който пък не бе на необходимото ниво. Въпреки всичко заралии измъкнаха победата благодарение на по-широкия състав и по-голямата класа в него, което им помогна да удържат напористите „моряци“. За място на финала беройци ще спорят с победителя от мача Академик Бултекс 99 – Спартак Плевен.

Черно море започна по-добре, а и изглеждаше по-добре в първите 17 минути от двубоя. Варненци откриха мача с 8-2 и водеха дълго време. С добра защита във втората четвърт те се откъснаха и с 8 точки, но едва след това Берое се посъбуди. Заралии съумяха да завършат първото полувреме със серия от 10-0 за последните три минути и така се оказаха напред с 2 точки.

Берое отвори второто полувреме с 8-2 и на свой ред дръпна с 8 точки. Тимът продължи да води и след това, но не можа да задържи добър аванс и варненци бяха близо. В началото на последната четвърт те се доближиха на само 2, но така и не успяха да изравнят. „Моряците“ бяха в мача до 3:10 преди края, когато Арън Джоунс отбеляза кош и един наказателен за +10 за заралии, с което всичко се реши.

И двата отбора направиха доста грешки, като имаха общо 42 – по 21 за всеки. Беройци пък нанизаха 9 тройки от 21 опита при 6 от 30 за варненци, което даде сериозно предимство на „зелените“.

Най-резултатен за успеха стана Шейн Гибсън с 19 точки. Тихомир Желев се включи с 15, а 8 точки имаше Степан Тешия.

За варненци над всички бе Станислав Цонков с 23 точки и 5 борби преди да бъде дисквалифициран за две неспортсменски нарушения по-малко от шест минути преди края. Ангел Нацкин добави 14 точки, а Никола Джурич имаше 6.

Снимки: bgbasket.com

Подобни статии

Top