„Книга за Ангел“ разкрива тайните и трепетите на голям български художник

Книга за Ангел

Книга събира на едно място словата на Елена Пеева и картините на Ангел Василев. Обединява ги разказът за големия български художник.

„Книга за Ангел“ беше представена пред пловдивска публика от редактора й Румен Леонидов. До краен предел беше изпълнен културен център „Тракарт“ от почитатели и приятели на двамата творци.

Идеята за книгата за приятеля – художник възниква преди седем години, но за съжаление излиза сега – близо година след неговата кончина. „За мен беше истинско тържество на духа да чета и редактирам тази книга“, каза писателят Румен Леонидов.

Той коментира, че книги като тази на Елена почти не се срещат – тя е далече от прозата, анализа, биографията. Човек, който даже да не е познавал Ангел Василев, може да види духа му, неговите търсения, трепети и открития.

Книгата е едно пътуване от Япония, през пустинята Фагюм и Света гора, до Париж и Оклахома. Историите са действителни , а главният герой във всички тях е Ангел, дори и невидимо присъстващ зад платната.

Родена в град Велинград, авторката е израснала в Пловдив и е завършила Юридическия факултет на Карловия университет в Прага, магистър е по Международно право. Омъжена е и живее в Гърция, където открива галерия, в която популяризира съвременни български и гръцки живописци, които работят в традициите на византийската школа. През 2013 г. излиза първият й сборник с разкази „Коледно реване“.

 

Подобни статии

Top