„Книги за смет“ днес в Пловдив

За трета поредна година Пловдив се присъедиянва към кампанията „Книги за смет”. Днес ще бъде последната дата на кампанията през 2016.  Пловдивчани ще могат да донесат ненужните пластмасови отпадъци от 10:00 до 13:00ч. пред Радио и телевизионния център  в града, за да получат книга по избор от предварителната селекция на заглавия.

За участие в „Книги за смет” е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието.  Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране?
Пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело и прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси, найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., както и отпадъци, които не са пластмасови.

За приемането на пластмасовите отпадъци в рамките на кампанията ще бъдат поставени жълти контейнери. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

Подобни статии

Top