Книги с шантави предизвикателства хит сред пловдивските тийнейджъри

книги

Навръх международния ден на книгата през месец април пловдивските книжарници обновиха класациите си за най-продавани четива, като по традиция ги разделиха на две – топ книги за тийнейджъри и любими книги за възрастни.

„1 страница на ден. Ежедневен творчески спътник“  на Адам Дж. Кърц е втората най-продавана книга за тийнейджъри след фаворита на влогъра Емил Конрад „Нещата, на които не ни учат в училище“.

„1 страница на ден“ представлява сборник от 365 предизвикателства, колкото са и дните в годината. Повечето от задачите, освен че по никакъв начин не стимулират въображението и креативността, звучат доста странно. Например: „Кое е последното погребение, на което присъствахте и как успокоихте близките си?“ или пък „На тази страница залепете пакетче захар. Изглежда сладко, нали?“.

В анотацията към занимателното четиво, авторът твърди, че подобни задачи са най-добрият начин да оставите телефоните, да се откъснете от виртуалното пространство и да създавате и творите само с помощта на молива и въображението си.

Трета в списъка на топ книгите за подрастващи е „Унищожи този дневник“ на Кери Смит. И тук авторът разчита основно на провокацията и на въображението на четящите, с което те сами да попълнят празните полета. Не по-малко странна изглежда и другата топ книга в младежката класация – „Виолета: Моят дневник три години заедно“.

Забавна смесица от спомени, недоразумения, щастливи мигове и дори сълзи, това е четиво, вдъхновено от едноименния тв сериал, в който главната героиня Виолета преминава през много перипетии докато успее да подреди живота си.

И трите книги, които се нареждат след бестселъра на Конрад струват 12-13 лв.  и до този момент се радват на изключително голям интерес и в двете водещи пловдивски книжарници.

„Калуня-каля“ от Георги Божинов, която миналия месец беше в топ 3 на книгите на възрастни вече е изместена от най-новата книга „7 жени“ на Иво Сиромахов и пътеводителя, създаден от двамата млади ентусиасти Иван Михалев и Елина Цанкова „101 отбивки“.

Енциклопедията, която съдържа интересни факти за малко известни места в България, в момента е едно от водещите заглавия в цялата страна.  Основната причина за това е турнето, което авторите направиха в десетина родни книжарници миналия месец.

В класацията на най-продаваните книги за средата на април влизат още „Негодник по неволя“ от Сара Маклейн, както  „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова и „Кой ми взе сиренцето?“ на Спенсър Джонсън.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top