Кой може да гласува в болниците и арестите?

Сигнали за купуване на гласове разследва полицията в Пловдив

Пациентите в болничните заведения и арестантите ще могат да отговорят в неделя на въпроса от референдума, но само тези, които са от съответния град и район ще имат правото да пуснат вот за кмет, общински съветник и районен кмет. Останалите няма как да упражнят правото си на глас.

За изборите в неделя ще бъдат разкрити 17 секционни избирателни комисии в здравни заведения и на местата за лишени от свобода на територията на общините Пловдив, Асеновград и Карлово. В Пловдив допълнителни  секционни комисии има в УМБАЛ „Св. Георги“. те са общо 4 – 3 в базата на бул. „Пещерско шосе“ и една на бул. „Васил Априлов“. Останалите са във Военна болница, болниците „Св. Мина“, „Св. Панталеймон“, „Св. Иван Рилски“, „Каспела“, АГ клиника „Весела“, МБАЛ ”Пловдив”. Всички болни ще могат да гласуват за референдума. Хората с адресна регистрация в Пловдив ще упражнят правото си на вот за кмет и общински съветници.

Ако хипотетично лицето е от един район, а болницата е от друг район, секцията е взела бюлетини за съответния район, където е болницата. Така че той няма как да пусне бюлетина и би следвало да се разхожда до съответната секция, където фигурира, но тук говорим за лежащо болни, допълниха от болницата.

Без право на глас за местен вот ще са хората от други общини, настанени в болниците. Една секция ще бъде разкрита в Пловдивския затвор и следствения арест, където ще могат да гласуват задържаните без влязла в сила присъда. В община Асеновград ще има разкрити 2 секции в болницата, ще работят и три подвижни. В болницата в Карлово ще има една комисия, предвижда се и една мобилна.

До 24 октомври трябва да бъдат готови окончателните списъци на лицата, които ще гласуват в болничните заведения. До момента само в Университетска болница Пловдив 279 пациенти са вписани в избирателните списъци, като на новопостъпилите до деня на вота и изявили желание да гласуват ще бъдат издадени индивидуални протоколи на място в избирателните секции.

Подобни статии

Top