Коледари благословиха Тракия на Игнажден (СНИМКИ)

„Да сме живи, да сме здрави, догодина, до амина, колкото звезди в небето, толкова жълтици в портмонето, да са весели момите, да ги задяват момците.“  С тези весели наричания и песни за здраве и берекет коледари обиколиха днес магазините в търговски център „Форум Тракия“. Дружината събра погледите на пазаруващите, които извадиха мобилни телефон, за да запечатат веселото настроение. Стопаните на обектите дариха бонбони, сладки, погачи и плодове.

Дано благите гости да донесат имотна година, благославяха след коледарите стопаните, защото на днешния ден, “Игнажден”, народното поверие гласи, че добронамереният гост нарича и добра година.

С погача и шарена сол посрещна коледарите кметът на пловдивския район „Тракия“ Костадин Димитров. Те му се отблагодариха със специална песен и танц.  На 3-ия етаж момчетата и момичетата от ансамбъла за български народни танци „Гео Милев“ с художествен ръководител Стефан Йорданов, повече от час се надиграваха с малките танцьори от детски състави. А накрая и публиката се включи в голямото игнажденско хоро.

Гости от Китай и председателят на Борда на директорите на Българско-китайската търговска камара Дзин Ликан опитаха от домашната погача и се зарадваха на специалния поздрав за тях – тракийски народен танц.

„Благодарни сме за сърдечния празник  на кмета Костадин Димитров. Усетихме, че идва Коледа. Вижте колко са усмихнати лицата на хората“, сподели мнението на всички Гинка Симонова, председател на инвалидното дружество в район Тракия.

Подобни статии

Top