Коледа в будка за билети до стадион „Пловдив“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Тя се казва Валя Иванова Мутафова. Вече три месеца, заедно със съпруга си Николай, живее в будка, в която някога са се продавали билети, на входа на стадион „Пловдив“. За да може да се живее в малкото съоръжение, подобно по принцип на беседка, Валя е накачила одеала, с които го е изолирала.

В будката няма отопление, няма ток, няма вода. Тези дни младеж минал и оставил на семейството газова бутилка, но не бил сигурен доколко е работеща, затова те не смеят да я използват. Във вътрешността на  т.нар. „помещение“ има насъбрана покъщнина и вещи от контейнерите за отпадъци. Има също храна и дори малък радиоапарат – подарък от добри хора.

В тясното и тъмно пространство, което се осветява само от вратата, има две импровизирани легла – матраци, намерени на боклука и поставени върху столове. Валя казва, че така било стабилно и не се притеснява, че ще паднат с Николай през нощта.

Валя е болна от епилепсия. Преди години имала проблеми с нервите, разкарвали я по психиатрични болници, води се на учет в пловдивския психодиспансер. Има решение от ТЕЛК,  с което получава 124 лева пенсия. С Николай, който е на 67 години, живеят само с тези пари. И със стотинките, които той изкарва от продажбата на хартия на вторични суровини. Добри хора им носят храна, дрехи, понякога и пари. А медиите често пишат за тях.

Валя живее на улицата от години. До 2004 година живеела в общинско жилище на ул. „Крайречна“. То обаче изгоряло при пожар, подпален от роми. Оттогава тя и семейството й са на улицата. Има две деца – момиче и момче. Момчето се лекува в Раднево от психично заболяване, а момичето е омъжено и учи за шивачка. Има и две сестри, чиито деца често идват при леля си в будката, та се налага да гледа и тях. Завършила 8-ми клас, не е работила никога.

Съпругът й Николай пък няма документи. Бил осиновен в Бяла Слатина преди години. За да му бъде издадена лична карта, трябвало да бъде регистриран в ГРАО. Но освен че няма постоянен адрес, служителите трябва да изискат документацията му от Бяла Слатина, а това явно е сложно, тъй като и досега не е направено. 67-годишният Николай няма и пенсия, но пък е болен от туберкулоза.

Казва, че наскоро се преместили тук с Николай. Преди изборите. Тогава се срещнала с кмета Иван Тотев, помолила го за фургон, в който да се преместят, но той я насочил към други служители в общината. И казал, че не раздава той фургоните и жилищата.

Валя твърди, че никога повече няма да живее в общинско жилище. Но се надява, че скоро все пак ще има собствен фургон и мисли да го разположи до будката. Ще го плати с пари, които благодетели от Италия и Германия обещали да й преведат по банков път. Готова е да плаща 15-20 лева месечно за това на общината, но да е свободна. Разказва, че доскоро живеела на палатка в центъра, но от Общинска полиция й казали да се махне. И тя се махнала.

Познават я служителите от всички социални служби – и от ОД „Социално подпомагане“, и от общинската социална дирекция. Предлагали й да я приберат в приют, в дом за възрастни хора, но тя не иска. Предпочита свободата.

Жената се надява да изкара празниците с помощта на хората. А те идват непрекъснато. Носят консерви, плодове, хляб, колбаси… Докато разговарях с нея, дойде млад мъж, който също донесе две торби с храна. Благодарна е на тези, които са й помагали досега.

На изпроводяк ми поиска пари за лекарства и ми даде номера на мобилния си телефон. А след това ми показа металната кутия, която е сложила на будката вместо касичка, надявайки се който иска и има на сърце, да й пусне пари.

 

 

Подобни статии

Top