Колко струва Бъдни вечер в Пловдив?

Колко струва Коледа?

Бъдни вечера слага край на 40-дневните пости, започнали на Коледните заговезни. Вечерята на светлия празник винаги е в семеен кръг, изпълнена е със символика и основното изискване е да е постна.

Традицията повелява на трапезата да се поставят нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Най-често на масата присъстват обредна пита, зелеви сарми, пълнени чушки с боб, ошаф, баклава, ядки и мед.

Ако все още не сте закупили всичко необходимо от кулинарния списък за Бъдни вечер и се чудите с каква сума ще се разделите тази година в името на традициите, се надяваме кратката ни справка из големите вериги в Пловдив да ви бъде от полза за финансовото планиране преди върволицата от празници.

Най-хубавото на обредната пита е това, че е постна и за приготвянето й са необходими малко продукти. Килограм брашно струва средно 1,30 лв., останалото което трябва да вложите е вашето въображение. Не забравяйте да поставите и паричка преди да пъхнете питката във фурната. Ако пък сте от тези, които работят дори по празниците, съвсем спокойно може да купите готов обреден хляб на цена 2 лв.

Оризът, който е нужен за сармите, е също малко над 2 лева за един килограм. Лозовите и зелеви листа се продават между 2 и 3 лв. за буркан. Разбира се, можете да си вземете и готови постни зелеви сарми, които вървят от 4 до 7 лв. в зависимост от фирмата производител. За да бъде  още по-вкусно ястието, може да добавите и стафиди, които ще увеличат бюджета с не повече от 1,50 лв. за 100 грама.

Цената на пакет боб от половин килограм, необходим за пълнените чушки, варира в зависимост от различните видове и марки. Средно продуктът върви за около 2 лева. Необходимите зеленчуци като чушки, лук и моркови ще излязат около 4 лв.

Стигаме и до десертите – тиквеник и любимата на всички баклава с орехи. Малка тиква тип цигулка можете на откриете за 2 лева. Корите за баница са 1,50 за 400 гр., а най-скъпата съсатавка са орехите – килограм от тях излизат около 10 лв. За баклавата ще се нуждаете от голямо количество захар, пакет от един килограм е на цена 3 лв.

Традиционният ошаф се продава под формата на комбинирани миксове, 150 грама от които струват 1,60 лв.

Плодовете, зеленчуците и ядките са задължителни за Бъдни вяечер. Няколко дни преди празниците цените им драстично се повишават. Килограм банани ще ви излезе около 3 лева. Цените на портокалите започват от 1,50 лв., а на мандарините – от 1.80 лв. Може да пренебрегнете традициите и да сложите на масата необичайни плодове, които са и доста по-скъпи. Един брой авокадо струва 2 лв., кокосовият орех е 1,70 лв., мангото е 3,50 лв., а килограм бяло грозде се продава за 6,90 лв.

На масата на Бъдни вечер трябва да присъства и червено вино, за да е здрава и плодородна цялата година. Бутилка от 750 мл. среден клас вино струва между 6 и 14 лева. Купичка с мед, чесън и шарена сол също трябва да има на трапезата – за предпазване от зли сили и сладък живот.

Най-важното нещо е да бъдете със своите близки и да прекарате незабравим празник!

 

 

Подобни статии

Top