Колко струва великденската трапеза в Пловдив?

r-666-430-velikden-iajca

До светлия християнски празник Великден остава почти месец, но големите вериги в Пловдив вече са заредени с различни по вид и цена козунаци, курабии, шоколадови зайци, бои за яйца. На много места ресторантьорите вече предлагат услуги за печене на агнешко, а месарските магазини постепенно започнаха да вдигат цените на традиционното за празника месо.

Може би най-голямо в момента е разнообразието от бои за яйца. На почти всички изрично пише, че са безопасни. На повечето са изписани и съставките, но само с номерацията – Е-102, Е-150 и т.н., така че е добре да проверявате какво значат съответните означения. Най-евтините бои започват от 35 ст., а ако искате яйцата ви да са по последна мода, то добавете винена киселина или няколко пакетчета с  кристали.

Най-търсените яйца, подходящи за багрене – размер L, вече вървят на цени от 19 до 23 ст. за яйце. В някои вериги обаче достигат и до 35 ст. Предлагат се и кори с по 30 яйца на цени от 4,49 до 4,99 лв., но трябва да помните, че колкото по-ниска е цената, толкова по-ниско е качеството. Не забравяйте и най-важното – първото яйде задължително трябва да е червено!

При цените на козунаците има по-големи разлики. Обикновен козунак без пълнеж може да се намери за 2 – 2,50 лв. за 350 г. Същият грамаж, но с пълнеж от стафиди, локум или мармалад, се оскъпява с около лев. Популярните в последните години италиански козунаци вървят около 5-6 лв., като повечето са и в луксозни опаковки.

Много български домакинства все още предпочитат сами да приготвят обредния хляб, което им излиза малко по-евтино, а пък и така няма съмнение за качеството. Великденскияте курабии също може да приготвите вкъщи, ако пък решите да ги купувате, то изборът е огромен – с локум, със сладко, с орехи, с какао и с какво ли още не.

Производителите тази година са помислили и за клиентите, страдащи от диабет, като за тях има специални сладки, в които захарта е заменена със стевия. Цените им варират от 2 лв. за опаковка от 200 гр. до 10 лв. за голяма разфасовка от 500 гр.

Шоколадовите зайци, които са любими на малчуганите,  са между 2.39 и 5.99 лв. в зависимост от марката и големината. За подарък на децата, може да изберете и плик, пълен с малки шокладови яйца плюс плюшена играчка за около 10 лв.

Традиционно на великденската трапеза присъства и агнешкото месо. Тази година килограмът му в магазина върви около 13-15 лв. В много ресторанти в града под тепетата предлагат и услуга „печене на цяло агне“. В зависимост дали агнето е с пълнеж или не, цената им се движи между 250 и 300 лв.

Ако държите празникът да е наистина специален, то пригответе още 50 лв. за великденски глезотии – кошнички за яйца, дървени поставки, цветни покривки за маса и шарени салфетки.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top