Колко струва един първокласник в Пловдив?

Втората седмица на септември дойде и намаления на ученическите пособия заляха книжарниците и големите вериги в Пловдив.  Сега е моментът, в който според търговците е най-удачно да се пазарува, тъй като все още няма много хора, а и разнообразието от раници, тетрадки, химикали и моливи е най-голямо.

Да си първокласник не е лесна работа, а да си родител – още по-малко, показа нашата обиколка из пловдивските книжарници и вериги, в които се предлагат пособия за ученици.

Удобната и здрава раница е едно от първите неща, за които трябва да се помисли. За нея си струва да се отделят  и повече средства, за да е сигурно, че малчуганът ще се чувства възможно най-комфортно. Най-евтините модели, които видяхме в магазин тип „левче“ са 9 лв. В книжарниците цените варират от 20 до 100 лв., подобна е и и ситуацията с несесерите за химикали и моливи.

Добра новина тази година е, че липсват тетрадките с чалга звезди. Те са заменени от популярните напоследък миньони, както и от винаги актуалните барбита и принцеси. Родителите не бива да се изненадват, ако им се наложи да отделят повече средства за подвързиите, отколкото за самите тетрадки. Комплект от пет луксозни подвързии струва 2 лв. , докато пет тетрадки от по 20 листа са 1,50 лв.

По-обемните тетрадки от 60 листа вървят по о,60 лв. за брой, а големият формат е 1,30 лв. Не трябва да забравяме и етикетите, комплект от 10 броя струва от 1 до 2,50 лв.

Необходими за първокласника са и цветни моливи – 1,20 лв. , боички – 3 лв., скицник – 1,20 лв. , пастели – 1,50 лв., сметало – 3 лв. , гумичка – о,30 лв., острилка – 0,50 лв., ножица – 2,50 лв. Химикалите и обикновените моливи са задължителни още от първия ден, като най-добре е детето да опита няколко вида, за да прецени с какво му е най-удобно да изписва буквите.

Известно е, че Министерството на образованието осигурява учебниците за първолаците, но не и сборниците и учебните помагала за допълнителна подготовка. Тъй като всяко училище има различни изисквания, то и цените варират в големи граници. И все пак най-евтината тетарадка за упражнения на ръкописни букви е 1,50 лв., а сборникът по математика е 6 лв.

Освен ученическите пособия, трябва да осигурите на малкия ученик спортен екип за физкултура, удобни маратонки, тоалет за първия учебен ден, както и разбира се, букет за госпожата. Грубата сметка накрая показва, че ако не се увличате по модерните и луксозни тетрадки, химикали и раници, то да имаш първокласник излиза около 150 лв.

Подобни статии

Top