Колко струва Новата година?

По традиция новогодишната трапеза трябва да е богата и разнообразна. Какви ястия ще предпочетете да сложите на празничната трапеза обаче, зависи както от бюджета, който сте отделили, така и от вкусовите предпочитания на семейството и гостите.

Ден преди 31 декември DCNEWS направи обиколка из най-големите вериги в Пловдив. Ако все още не сте закупили всичко необходимо от кулинарния списък и се чудите с каква сума ще се разделите в самия край на 2015-та, се надяваме кратката ни справка да ви бъде от полза за финансовото планиране.

Въпреки налагащата се традиция за новогодишна трапеза да се приготвя пуйка, пуешко месо в Пловдив почти не се намира. И все пак с повече късмет и обикаляне в големите вериги може да намерите пуешко филе за 17,40 лв./кг., пуешка пържола от бут без кожа за 10,90 лв./кг. или пуешка шунка за 5 лв./кг.

Свинското месо също държи високи цени. 7,80 – 8 лв./кг. струват вратните пържоли, около 12 лв. върви килограм обезкостен врат, а месото за готвене е близо 8 лв./кг.

Пилешкото си остава най-евтиното месо. 5,50 лв. ще платите за килограм бутчета, около 10 лв. за филе без кожа и само 4,50 за крилца, които по желание на клиента могат да бъдат и мариновани.

В магазините ден преди 31 декември се предлагат и различни варианти говеждо месо. Говеждото за супа е 8 лв./кг., ребрата пък са 4.99 лв. На същата цена се предлагат и говеждите гърди. Най-скъпо е говеждото каре и стек – малко над 12 лв./кг.

Салатите, които слагаме на трапезата, могат да бъдат както готови, така и домашно приготвени. Най-разпространените зимни готови салати са около 3 лв. за килограм. Към тях спадат руската салата и салата „Снежанка”, които най-често присъстват в празничното меню.

Важен елемент е и топлото предястие, най-популярното за Нова година са сармите с кайма и ориз. Лозовите сарми са малко по-евтини в сравнение с тези с листа от кисело зеле.

И в двата случая са необходими по средно 500 г кайма и ориз, чиято обща средна стойност не надхвърля 5 – 6 лв. Ако  включим и допълнителните продукти, то едно стандартно предястие за четирима излиза около 15 лв.

Около 10 лв. е средната цена на 400 грама ядки от различни видове. Един килограм плодове, според асортимента, върви от 1,50 лв. до 5 лв.

Между 5 и 10 лв. е цената на десерат, като най-евтиният вариант е традиционната баклава. Не повече от 5 лв. излиза и задължителната баница с късмети.

На масата трябва да присъства и червено вино, за да е здрава и плодородна цялата година. Бутилка от 750 мл. среден клас вино струва между 6 и 14 лева.

Най-важното нещо е да бъдете със своите близки хора и да прекарате незабравим празник! 

 

Подобни статии

Top