Колко струва подготовката на един абитуриент?

Абитуриентските балове наближават и еуфорията покрай приготовленията набира все по-голяма сила. Балната вечер е дългоочакван момент, в който всеки млад човек иска да е най-красив, уникален и екстравагантен.

Идеалната визия обаче, е свързана и с много средства, които по традиция излизат от джоба на родители, баби и дядовци. Пищното шествие от изтупани млади хора е свързано с дълго пестене, обиколка по магазини и стилисти, а не рядко и с поводи за спор между поколенията.

Минимумът на приготовления за бала включва рокля или костюм, допълнителни аксесоари, специална прическа и грим, както и традиционната за българина обилна почерпка за роднините и приятелите.

Цените на роклите и костюмите варират в зависимост от фирмата, от която ги купувате, или дизайнера, при който ги шиете. Ако не държите толкова на марката, може да отделите ден или два за обиколка по магазините и моловете, където има изобилие от всякакви материи, дължини и цветове.

Да започнем от модата при младите дами този сезон. Дантелата си остава вечният лидер в тенденциите около баловете, показа обиколката ни из пловдивските бутици. Момичетата няма да сгрешат, ако през пролетта на 2015-та заложат на блясъка – кристали и пайети. Разбира се, всички крещящи акценти трябва да бъдат поставени с мярка, за да не изпаднете в капана на кича.

Голият гръб и прозрачните ръкави също се очертават като водещи тенденции в балните облекла. Преобладаващите цветове на роклите са червеният, златистият и за изненада на повечето хора – белият. Абитуриентките, които искат да разчупят статуквото на дългите и помпозни официални одежди, могат да заложат на късите рокли с флорални мотиви. Освен по-удобни, те са  и далеч по-евтини – от 50 до 120-130 лв.

Цените на традиционните дълги облекла варират в много широки граници – започват от 200 лв. и стигат до космическите 1200-1500 лв. Скъпите рокли, разбира се, са дело на известни дизайнери, а платовете са от най-високо качество.

В специализираните магазини за абитуриентски облекла, роклите често вървят в комплект с чанта и обувки. Най-голямата грешка на момичетата е да се хвърлят на най-високите токчета, а до този момент да са носили предимно ниски обувки, твърдят продавачите. Ако все пак държат да са „на висота“, то нека да имат и резервен, по-нисък вариант, съветват специалистите.

100 лв. средно се отделят за прическа, още толкова отиват за стилен вечерен грим и маникюр. Отделни разходи са  кувертът за ресторанта, наемането на професионален фотограф, луксозен автомобил, както и джобните за нощния купон в дискотеката.

Нека видим и тенденциите при младите господа, които в някои случаи се оказват по-капризни и от момичетата. За повечето от тях абитуриентската вечер е първият път, в който обличат официален костюм. Оттам идват много от грешките при съчетаването на цветове и изборът на размери,  смятат консултантите в магазините.

Първото, което младежите трябва да запомнят преди да изберат тоалет, е че трябва да се чустват удобно и свободно, а не като оковани във вериги. Ако предпочетат класически костюм, то да внимават особено с размера на сакото. В момента, в който са избрали сакото, нека опитат един номер по-малко и ще забележат, че изглеждат и се чувстват по-добре, съветват продавачите.

Хубавите мъжки костюми започват от 300 лева. В по-скъпите магазини те стигат и до 800-900 лева. Обувките са средно около 100 лева. Ризата и вратовръзката струват поне 70 лева. Добрата новина при момчетата е, че поне няма да им се наложи да хвърлят огромни суми за фризура и грим.

Като хит тази година се очертва съчетанието на костюм и маратонки. Разбира се, всичко трябва да е в еднаква цветова гама, за да изглежда младият мъж стилно. Вратовръзката е препоръчителна, но не и задължителна, винаги може да бъде заменена и с папийонка.

Панталоните тази година са с висока талия, което ще рече малко под пъпа. Ризата над панталона отдавна не е на мода и трябва да бъде старателно прибрана. Коланът трябва да е семпъл, а последното копче на сакото задължително да е разкопчано.

Разбира се, господата могат да изберат и по-ежедневна визия. Риза от лека материя в по-крещящ цвят, нетрадиционна дължина на панталона или сако с кръпки – всичко това задължително ще отличи принца на вечерта и той ще събере погледите. Задължителна обаче си остава консултацията с моден експерт, в противен случай рискът за клоунска визия е голям.

Дали има смисъл от цялата помпозност и харчене на пари само за една нощ, оставяме да прецените сами. Едно е сигурно обаче – с повече или по-малко средства, абитуриентският бал остава един от най-запомнящите се моменти в живота на всеки.

Снимка: keywordpicture

 

 

Подобни статии

Top