Колко струва традиционната трапеза за Гергьовден в Пловдив?

agne

По стара българска традиция агнешкото и зелената салата са задължителен елемент за гергьовденската трапеза. Ден преди празника проверихме какви са цените на пазарите в Пловдив.

Цената на  килограм агнешка плешка е средно между 12,50 и 14 лв. Комплектът за дробсърма е 6 лв./кг., а агнешката глава е 3 лв./кг. Шилешкото месо върви по 6 лв./кг., но трябва да се има предвид, че е доста по-жилаво и за приготвянето му е необходимо повече време.

Цели агнета могат да се намерят единствено в хипермаркетите или да се поръчат. Цената им започва от 14 лв. и стига до 16 лв./кг.Може да изберете да напълните агнето с ориз или пък просто да го изпечете с гарнитура. Картофите на пазара са 80 ст. за най-дребните бройки и 1,20 лв. за по-едрите.

Доста хора обаче избират да сложат на трапезата свинско или пилешко месо, като причината най-често е именно цената. Ако за килограм агне ще платите 13 лв. , то на същата цена може да нахраните още толкова души с печено пиле или прасенце.

Справката показва, че зеленчуците на пазара почти не са променили цените си от Великден насам. Марулята продължава да държи рекорд – обикновената върви около и малко над левче, а за къдрава салата трябва да приготвите между 1,80 и 2.50 лв.

Лек спад се забелязва в цената на останалите зеленолистни – спанакът е между 2 и 2.50 лв./кг., а най-евтин е киселецът – 1,20 лв. за килограм. Връзка зелен лук е 50 ст., толкова са и репичките.

Доматите, макар и вносни, все още са доста скъпи. Най-дребните и неугледни бройки държат цена от 2 лв., а по-едрите и месести плодове достигат до 3,50 лв. Подобна тенденция се наблюдава и при краставиците  – вносните са между 1,50 и 2,50 лв., а тези с етикет „произведено в България“ са около 3 лв.

Снимка: gotvarstvo.bg

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top