Колко струва трапезата за Никулден?

Дни преди Никулден няма поскъпване на рибата, показа репортерската проверка на DCNEWS. Шаранът, който е най-търсен за празника, се продава на миналогодишните цени.

Килограмът е между 5 лева и 20 стотинки и 7 лева. Другата най-купувана риба е скумрията заради ниската цена от 5 лева на килограм.

Много вървят и люспите от рибата, те са търсени от хората, защото според народното поверие носят късмет като се сложат в портмонето.

В магазин на пазара на улица „Младежка” продават шарана на 6 лева за килограм, чистеният е 8 лева и 50 стотинки. Толстолобът е 3 лева за килограм.

„Обикновено повечето народ търси шаран. Народът се научи, че има жив по всяко време и последните два дена е по-големия наплив. Тогава излагаме и повече риба“, каза Никола Калоянов, управител на магазин.

По-голямата част от пловдивчани остават традиционалисти и търсят шаран. Те трябва да знаят, че за да е хубава една риба тя трябва да бъде гледана  в добър язовир и да  е хранена качествено.

Хората, които не са любители на шарана търсят основно сом или бяла риба. Забелязват се и почитатели на по-скъпите видове като сьомга, лефер и зарган.

„Наплашени са хората от тези замразени храни и от рибата най-вече, защото не се знае кога и как е замразена. А и всяко едно замразяване променя вкуса. За това аз не продавам такава риба“, допълни Калоянов. 

По празниците се появяват нелегални пунктове за продажба на риба и рибни продукти.  Търговци съветват да се внимава къде се пазарува, а от агенцията по безопасност на храните започнаха масирани проверки още от вчера.

Подобни статии

Top