Колко струва трапезата на Бъдни вечер? (СНИМКИ)

По традиция свързваме настъпването на коледните празници с празничната трапеза. Тя е характерна със своята обредност, но и с богатството си. За да изпълним повелите на традицията обаче се налага да се бръкнем по-надълбоко в джобовете.

Трапезата на Бъдни вечер включва постни ястия и е задължително те да са нечетно число. Обикновено броят им трябва да е поне седем, но може да бъде също девет или единайсет.

Обикаляйки пазарите на Пловдив установихме, че цените не са много по-високи, в сравнение с обичайното, та дори са и по-ниски.

И тъй като на масата трябва да присъства задължително мед (за сладък живот), добре е да знаете, че цената му варира от 5 до 11 лв. за 650-милилитров буркан. Чесънът, който също е задължителен атрибут на трапезата, за да пази от зли сили, е на цена 8-10 лв. за килограм. Задължително трябва да има също лук, който струва между 0.80 и 1.40 лв., както и орехи, за да се гадае по тях каква ще е годината. Цената на орехите с черупка е  между 4.50 и 6 лв., а на ядките – между 16 и 22 лева, в зависимост от годината на производство.

На масата се слага също ошав – сушени плодове. На пазара можете да намерите готови торбички на цени от 1.40 до 3 лв. в зависимост от грамажа. Всяка търговка ще ви каже, че нейният ошав е най-хубавият, а ще ви даде и да пробвате. Не се свенете, опитайте, за да не се ядосвате впоследствие. Същото се отнася и за орехите, тъй като някои от тях са откровено гранясали.

Разбира се не трябва да забравяте и пресните плодове. Ябълките са на цени от 1.40 до 2.00-2.50 лв. Цитрусите са залели пазара и  хипермаркетите и може да ги намерите на цени от 0.79 лв. за портокали, до 2.00 лв. за портокали, лимони и грейпфрути. Цените на бананите също вървят надолу, вместо нагоре. Дори и по пазарите вече струват под 2 лева.

За да приготвите постни пълнени пиперки, ще ви трябват чушки, чиято цена е около 3 лева, ориз, килограмът на който варира около 2.40 до 2.80 лв. или бял фасул. На пазара кило хубав едър фасул струва 4.00 лв. За боб със зеле или боб по манастирски, фасулът също ще ви влезе в работа. На трапезата може сложите печена тиква. Килограмът е около 80 ст. Ако искате да сложите постно зеле, то ще ви струва 50 ст. за килограм.

Ако пък предпочитате кисело зеле с ориз или просто салата от кисело зеле, подправена с червен пипер и олио, можете да си вземете кисела зелка или направо нарязано зеле в буркан. По-мързеливият вариант ще ви струва до 4.50 лева за буркан от литър и половина. Туршиите също са добър вариант за трапезата на Бъдни вечер.

Освен всички тези вкусотии, на масата задължително трябва да има питка с паричка, със забодена в нея свещ. В повечето случаи питката се меси от домакинята, но ако тя е работеща жена и няма време, може да си купи за лев и 30 от магазина. А най-евтината църковна свещ струва 40 ст.

Сложете също и бутилка червено вино, символизиращо Христовата кръв. Цените на масовите вина варират от 7-8, докъм 15.00 лв.

На Бъдни вечер масата трябва задължително да се прикади. Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек. Трапезата не се раздига до сутринта, за да се нагостят умрелите.

И накрая: Не забравяйте паничката с мляко! Традицията не е наша, а на северните народи, но е важна за всички, които чакат в рождественската нощ най-важният вълшебник на планетата – Дядо Коледа. Доставяйки подаръците на послушните деца, той задължително се спира до елхата, за да се подкрепи с глътка мляко.

 

 

Подобни статии

Top