Колко струва усмивката?

usmivka

Днес е Световният ден на усмивката. Тя се появява рядко при българите и понякога е кисела, но стоматолозите са готови да я направят като американската. Критериите за добра усмивка в последните години са променени.

По наблюдение на специалистите модата за ослепително бели зъби завладява и българите. Но цените все още не са български.

Децата остават най-важните пациенти за стоматолозите затова е много важна профилактиката при подрастващите. Тя започва от първия ден на раждането, а миенето трябва да започне още от първото зъбче. Статистиката обаче е тревожна.

„Небрежни са децата. Родителите невинаги са мотивирани. Корозионният процес е агресивно нападнал много малки деца. Често пъти виждаме 6-7 годишни деца с по няколко кариеса. Просто в тази посока трябва още много да се работи“, каза стоматологът Юра Пандушева.

Kогато зъбът вече не може да бъде спасен с пломба, на помощ идват коронките. Цените на металокерамични коронки навсякъде са различни и варират между  150  до 250 лева за зъб.

„За съжаление пакетът на Здравната каса е минимален, дори символичен. Затова и масово хората не могат да си позволят елементарното лечение камо ли екстри“, допълни д-р Пандушева.

Пловдивчанинът обикновено очаква от телевизията първо да го разсмее или да го разплаче и едва тогава да го информира.

Според изчисление на око, ако парите, влагани в предизборни кампании и купуване на гласове бъдат инвестирани в българските зъби, стандартът на усмивката неминуемо ще се повиши.

Пари за зъболекар може да се съберат и от икономии от летни ботуши, защото през лятото носенето на ботуши е приемливо само при риболовство или тежък селскостопански труд.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top