Колко ще ни струва Великден?

До Великден остават броени дни и вече трябва да започнем да се подготвяме за празничната трапеза. Менюто е ясно – агнешко, зелена салата, яйца, козунаци. Но това е само основното, а в списъка винаги попада и още нещо, без което няма как да минем на светлия празник.

За 2,5 – 3 кг. от традиционното агнешко ще оставите в магазина около 35 – 40 лева. Но ако сте голяма фамилия,по-добрият избор е да си купите цяло агне директно от производителя, което ще ви струва около 100 – 150 лева.

В страстната седмица големите хипермаркети намалиха с левче цената на кора с яйца. И така, за 30 броя от най-важното за Великденската трапеза, ще дадете около 5,49 лв.

Но не може да не боядисаме яйцата, затова пригответе поне още 5 лева за боя и други великденски декорации. Разнообразието от бои е огромно  – от 0,39 ст. до 4,99.

Наред с месото, сладкишите са с най-голям принос в харчовете за приготвяне на великденската трапеза.

Цените на козунаците и тази година не са по-различни, като в големите хипермаркети вървят от 2,19 до 5,99. А ако имате и деца, трябва да отделите още 5-6 лева за шоколадови зайчета, яйца или пиленца.

За празничната салата от маруля, домати, краставици, зелен лук, ще отидат поне още 5-6 лв.

Като прибавим и другите продукти в списъка, ще са ни необходими около 100 – 150 лева. Но не забравяйте, че не е никак маловажно откъде ще пазарувате за празника, защото от това зависи с каква сума ще се разделите на касата.

Всъщност най-важно за великденската трапеза не е какво ще сложите на масата, а с кого ще седнете около нея. И не забравяйте, че след Великден също ще трябва да слагате нещо на масата, затова харчете разумно.

Подобни статии

Top