Колко ще похарчим за яйца и козунак?

В Страстната седмица сме и е време да направим списъка за Великденската трапеза. Имайте предвид, че и тази година празничната софра няма да е по-евтина от миналогодишната. Дори има леко увеличение в цените на някои храни и продукти, но това повишение няма да се отрази много осезаемо на бюджета ни, показа проверката на DCNEWS. 

За да приготвим традиционна празнична трапеза, агнешкото е задължително. Ако сте голяма фамилия и ви е необходимо цяло агне, то тогава пригответе между 100 и 150 лева, ако го купите директно от производителя. От обора до щанда в магазина обаче цената се увеличава и така за килограм агнешки бут от магазина ще платите 14,50, за врат 14,99, а за котлет – 15,49.

Марулята, която също е в списъка на традиционната за Великден трапеза, можем да си купим за 1,50 лева за брой, а ако случим на промоция, то тогава цената й пада до 0,79 ст.

Най-важното за трапезата на светлия празник са яйцата и козунаците. Тяхната цена не е много по-различна от миналата година. На пазара може да намерите огромно разнообразие от козунаци – както в цените от 1,50 до 15,99, така и във вкуса – натурален, с локум, с мармалад, с шоколад и какво ли още не.

Освен козунаци на пазара се предлагат и Великденски сладки, които са ръчно изрисувани като зайчета и шарени яйца – цената им е от 2,99 до 3,99 за брой. Вие преценявате, колко парички ще отделите за десерта.

30 броя яйца може да намерим на цена от 5,49 лева т. е. 0,18 ст. за яйце. А бои за яйца има всякакви – от 0,39 ст. до 4,99 лв. Ако желаете да нашарите яйцата си с допълнителни стикери, лепенки, кристали и всякакви други ефекти, то това ще оскъпи боядисването с най-малко лев или два отгоре.

Освен всичко това търговците предлагат и какви ли не украшения за дома, свързани с християнския празник. Венци, кошнички, свещи, изкуствени яйца, панерчета, зайчета, пиленца, с които сметката ни ще нарасне доста ако решим да не се лишаваме от тях. За тези глезотийки трябва да отделите минимум още 20 – 30 лева допълнително.

Шоколадовите зайчета са вкусотийката с която можем да изненадаме децата. Те са на цена от 2,99 до 10 лева.

Като прибавим и другите продукти в списъка, ще са ни необходими около стотина лева. Но не забравяйте, че не е никак маловажно откъде ще пазарувате за празника, защото от това зависи с каква сума ще се разделите на касата.

Начервете яйцата за здраве, без значение колко е скромна трапезата. Все пак смисъла на празника не е в храната. Най-важното винаги ще са хората, с които ще сме на светлия ден. 

Подобни статии

Top