Колко струва трапезата за Коледа?

koledna

Ако все още не сте купили всичко необходимо от кулинарния списък за Бъдни вечер и се чудите с каква сума ще се раделите, то имайте предвид, че и тази година празничната трапеза няма да е по-евтина от миналогодишната.

Постни ястия, плодове, ядки и продукти за традиционната питка и баница са задължителни в кошницата ни за Бъдни вечер. На Коледа добавяме и месото, което в повечето случаи е свинско.

И когато всичко това идва от магазина, а не от селото на баба, в най-добрия случай ще ни излезе около стотина лева за четиричленно семейство.

Цените на основните храни, както и цените на свинското месо не са се увеличили. Между 7 и 10 лева струва килограм свински котлет.

Ако държите да спазите традицията и да сложите всички традиционни ястия на вашата трапеза, то тогава задължително трябва да приготвите зелеви сърми. 500 гр. зелеви листа ще ви струват 4 лева, а каймата 8,90 – 10 лева за килограм.

Без баница няма как да минем, а тя задължително трябва да е с късмети. Тях вече ги слагат в пакета с кори за баница, които може да си купите на цена между 1,30 и 2 лева. А сиренето към баницата ще ви излезе между 3 и 8 лева за килограм.

За да подсладим празника е хубаво да имаме и баклава, която ако решите да не е домашна, а  готова, ще струва между 3,80 и 5 лева за 850 гр.

Традиционните кравайчета или гевречета може да си купите за около 60 стотинки за брой.

За микс от печени ядки (бадем, лешник, кашу и фъстък) ще платим около 21 – 22 лева за килограм.

Плодовете за празника ни са с различни цени в зависимост от тяхното качество. Килограм мандарини ще ви излязат между 1 и 1,50, а бананите – между 1,80 и 2,50 лева.

Никак не е маловажно откъде ще пазарувате за празника, защото от това зависи каква ще е сумата, с която ще се разделите на касата. За това тези, които ще оставят пазаруването за последния момент, е възможно да похарчат и повече от миналата година.

Но това е само за трапезата, а ако включим към сметките си и парите за подаръци, сумата набъбва и една минимална заплата трудно ще покрие разходите за празника.

По традиция предпразнично сме склонни да развързваме кесията повече без да се замисляме много. И типично по български – сметката си правим след като похарчим всичко.

Но не забравяйте, че вкусната трапеза и скъпите подаръци не са единственото условие за постигане на празнична атмосфера и уют.

В крайна сметка най-важното е времето, което ще прекараме с близките си. Приятно пазаруване!

Ваня Балева

Ваня Балева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top