Командоси, гвардейци и оръжия три дни в панаира

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще открие днес 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност“.  Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив.

Изложбата за отбранителна техника се организира от Фондация „Хемус-95“ под патронажа на Министерствата на отбраната и икономиката, с партньорството на Сдружението на българската отбранителна индустрия и Международен панаир Пловдив. Участие в нея ще вземат над 60 чуждестранни и български организации от отбранителната индустрия. Сред тях има представители на Австрия, Германия, Израел, Полша, Турция, Франция, Холандия, Швейцария, Швеция и др. За първи път в изложението участват и представители от Китай.

Сред изложителите на „Хемус 2016“ ще бъдат представени структурите на Министерството на отбраната на Република България, както и на Министерството на националната отбрана на Република Полша.

Акценти в изложбата са търговската част на изложението, научно-техническата част и образованието в областта на сигурността и отбраната. По време на „Хемус 2016“ ще бъдат презентирани висшите военни училища, както и техническите университети във Варна и София.

В рамките на Международното изложение за отбранителна техника за първи път Министерство на отбраната ще бъде домакин на заседание на Комитета на Партньорството за бойни припаси (ASPC), част от Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA). В сесията ще се включат представители както на Агенцията, така и на 18 страни членки на Комитета.

В периода на провеждане на изложбата Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, като съорганизатор в съпътстващи мероприятия на „Хемус 2016“, ще осъществи Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“. Научната конференция ще се проведе на 26 май в Конгресния център на Международния панаир.

В програмата на 12-ото издание на Международната изложба за отбранителна техника по традиция са включени още статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия, демонстрационни стрелби и динамичен показ за демонстриране на способности за съвместни действия на формирования от въоръжените сили при провеждане на специални операции. Експонатите за статичния показ ще бъдат изложени в обособени центрове пред и в панаирна палата №3.

Демонстрационните стрелби ще се състоят на 27 май на Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.  Динамичният показ на тема: „Демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации” ще се проведе в Пловдив, в основната зона на река Марица и на южният бряг на реката (булевард „Марица“), южно от Международен панаир  Пловдив.

Снимка: архив Министерство на отбраната

 

 

 

Подобни статии

Top