Кометата Каталина най-близко до земята днес

Кометата Каталина C/2013 US10, която има две опашки и е с дължина около 20 км, ще се приближи максимално до Земята днес, съобщи ТАСС. Въпреки това тя не представлява опасност за планетата ни.

„На 17 януари Каталина ще премине покрай Земята на разстояние от 110 млн. км. По това време тя може да бъде видяна в създевздието Голяма Мечка. За нашата планета това доближаване е абсолютно безопасно“, твърдят астрономите.

Учените отбелязват, че кометата не е оправдала надеждите на астрономите да стане достатъчно ярка и да се вижда с просто око. В момента тя се вижда само с телескоп или бинокъл като „замъглено петънце с леко зеленикав цвят“.

Кометата има две опашки: прахова, която се разстила около орбитата и йонна, насочена от слънцето. С големите любителски телескопи кометата може да бъде наблюдавана до средата на май 2016 година, когато тя ще се приближи към звездата Капела в съзвездието Колар. Следващото посещение на „двуопашатия пришелец“ във вътрешните области на Слънчевата система ще бъде след няколко хиляди – десетки хиляди години – точното време не може да бъде пресметнато на този етап.

„Каталина спада към кометите с дълъг период на повторение, които се движат по елипсовидна орбита, близка до параболата, с много голям период на обиколка“, поясняват учените.

Кометата бе открита на 31 октомври 2013 година от участниците в американо-австралийската изследователска програма „Каталина“, на чието име тя бе кръстена. През цялото това време небесното тяло „блуждаеше“ в южните небесни ширини, недостъпни за наблюдение от северното полукълбо и се появи в полезрението ни едва през декември 2015 година.

Източник: ТАСС

 

Подобни статии

Top