Коминочистачът Христос е готов да стане пловдивски кмет

Христос Христосков - пловдивският коминочистач

Христос Христозов е едно от емблематичните лица на Пловдив. 68-годишният коминочистач е неизменна част от Главната в града под тепетата, всички го познават, радват му се и всеки ден го пипат за късмет.

Христос е роден в Хасковско, идва в Пловдив през далечната 1996 г. след като се развежда със съпругата си. Решава да се установи под тепетата, тъй като харесва атмосферата и хората тук. „Когато дойдох, нямаше работа, но през зимата на 1997 г. започнаха да дават на социално слабите дърва и въглища и работата за мен потръгна“, спомня си коминочистачът.

Името Христос също не е случайно. Идва от дядо му, който бил кръстен така, за да остане жив, защото преди да се роди в семейството били починали четири деца. Оттогава името се предава от поколение на поколение.

Христос е на 16 години, когато решава да се захване със занаята. Баща му също се е занимавал с чистенето на комини, но тогава къщите са били по-малки и еднотипни. „Не е важно аз защо съм решил това да работя, а това защо другите не искат“, казва той.

Христос има син и много племенници, но никой няма желание да наследи занаята му. „Смятам, че това е престижна професия, печели се от нея, но няма да кажа колко точно, защото не плащам данъци на държавата“, споделя коминочистачът. Има само една година и два месеца трудов стаж, цял живот е работил частно.

Най-важното според него е да се занимаваш с това, което ти е на сърце, но за да го постигнеш, трябва поне известно време да работиш по принуда, за да натрупаш опит и пари.

На следващите местни избори Христос Христозов е решил да се кандидатира за кмет на Пловдив. Коминочистачът вече е започнал подготовка за кампанията си и отсега е готов да убеди хората, че иска най-доброто за града под тепетата. Сигурен е, че точно хора като него трябва да се занимават с политика – честни, които дават обещания, които могат да изпълнят.

Доволните клиенти всеки ден търсят Христос, за да го поздравят и почерпят. Спомня си скорошен случай, когато в Цар-Симеоновата градина един висок и едър мъж го хванал за яката и със заплахи го накарал да тръгне с него. „Позамислих се къде може да е проблемът, дори се стреснах“, с усмивка споделя зевзекът.

В крайна сметка непознатият го завежда в близко заведение, където го черпи щедро за добре свършената работа.

Христос знае, че в Пловдив има още няколко коминочистачи, но нито се е интересувал от тях, нито иска да ги познава. Самият той има профил въе Фейсбук, както и много обяви в интернет, с които се занимава негов близък приятел. „И аз ще се науча, планувал съм го през пролетта“, споделя плановете си коминочистачът.

Професията на Христос му носи слава дори в далечна Япония. Делегация от страната на изгряващото слънце идва в Пловдив и в продължение на четири дни снима филм, посветен на коминочистача. „По време на снимките ме накараха да изчистя два комина, разбира се, имах предварителна заявка.

Японците вървяха с мен навсякъде, много мили бяха и много си говорихме“, споделя Христос. В лентата освен за нашия герой, се разказва и за още двама майстори – мъж от Египет, който прави парфюми и занаятчия от Панама, който плете шапки.

Професията на коминочистача няма да се загуби, сигурен е Христос. Смята, че хората винаги ще предпочитат да се топлят на дърва и въглища, затова работа винаги ще има. Освен че всеки ден чисти комини, Христос обича да се разхожда и да гледа спортни предавания и футболни мачове. Фен е на „Ливърпул“, а от българските отбори подкрепя всички локомотивци.

„Всички ме питат накрая за жените, ти не ме питаш, но аз ще си кажа“, подхваща за десерт темата пловдивският коминочистач. Не си спомня ясно за много от обожателките си, но това дължи на възрастта и склерозата.

За финал държи да разясни шеговито разликата между склероза и Алцхаймер – „Склероза е, когато тръгнеш да правиш любов и забравиш презерватива, Алцхаймер обаче е когато пред теб има 50 презерватива, а ти не знаеш за какво служат“.

Христос вярва, че носи късмет на хората и че любовта е късмет, който понякога просто пропускаме. Роден философ и шегаджия, той се загръща в черното си сако, взима телената четка и с усмивка тръгва по Главната, където всички му се радват от сърце.

 

 

 

 

Подобни статии

Top