Консултираха болни от муковисцидоза в Пловдив

В Международният ден на болните с муковисцидоза, който отбелязваме днес, единствения по рода си не само у нас, но и на европейско ниво Медицински център в пловдивския квартал „Тракия“  отвори врати не само за болните от муковисцидоза, а и за всички хора с диагноза рядко заболяване. Всички те получиха безплатни консултации за всекидневната рехабилитация, препоръчвана от здравните власти в Европа.

През цялата сутрин днес д-р Радостина Симеонова консултираше възрастни пациенти с муковисцидоза и деца с болестта за всекидневната рехабилитация, препоръчвана от здравните власти в Европа. Тя постави акцент върху дихателните рехабилитация. По думите й дихателната рехабилитация е една много голяма част от тяхната терапия и всъщност идеята е обучение на пациента и на родителите  или роднините, с които те идват.

Близо 200 са пациентите с муковисцидоза в България, а в Пловдив те се броят на пръстите на едната ръка. Д-р Симеонова съобщи, че от понеделник започват генетични изследвания на възрастни, които се съмняват, че са носители на ген, който води до муковисцидоза.  Оказва се, че всеки 33-ти българин е носител на този ген.

„Те са свързани с най-честата мутация, която довежда до развитието на заболяването муковисцидоза. Идеята е генетичното консултиране на пациентите да включва не само тяхното типизиране по ген, а също така и другите роднини, които са в семейството да бъдат уточнени като носители“, обясни рехабилитаторът.

Пловдивчанинът Костадин Танчев е на 32 години. Той е един от героите на мултимедиен диск, в който се разяснява дихателната терапия за пациенти с муковисцидоза. Казва, че е много трудно да си болен от тази болест у нас.

Костадин идва често в центъра за редки болести. От д-р Симеонова днес той получи специален дихателен апарат за дихателна рехабилитация у дома.

 

Подобни статии

Top