Контраадмирал о.р. Николай Николов: Всички усилия по организацията на „Хемус 2024“ си струваха

Изложителите споделят, че ще се върнат на 17-ото издание през 2026 година

С връчването на наградите на участниците в хакатона „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“ и на изложителите завърши 16-ото издание на „Хемус“ в Международен панаир Пловдив. „Всички усилия за реализирането на това българско събитие с международно участие си струваха“, каза на финала контрадаадмирал (о.р) д-р Николай Николов, председател на УС на Фондация „Хемус – 95“. Гражданската структура е основен организатор на специализираното изложение, което се проведе под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията.

Контраадм. Николов и зам.-министър Аделина Николова, придружени от главния директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов, посетиха щандовете и връчиха сертификати с плакети на компаниите.  „До един изложителите споделят, че ще се върнат на 17-ото издание през 2026 година. Това няма как да не ме радва, защото е висока оценка за нивото на форума “, съобщи удовлетворено контраадмирал о.р Николов.

Той отчета между два и три пъти ръст на всички параметри на проявата – брой изложители, посетители и съпътстващи събития. По думите му силната делова програма с институционалното и академично участие на европейски структури и научни центрове е допринесла много за мащабите на изложението.

Той постави акцент върху Индустриалния форум с включването на десетки чуждестранни делегации и експерти от ЕК, НАТО и други международни организации. Водещи специалисти и лектори от Европейската космическа агенция и световни изследователски центрове станаха част от 12-ата научна конференция с мото „Иновации за сигурност, отбрана и космос“.

Като изключителен успех контаадм. Николов отчете и успешно проведените демонстрационни стрелби вчера с участието на 13 фирми и организации – изложители. Изпитанията на въоръжение и боеприпаси наблюдавали чуждестранни делегации от Европа, Централна Азия и Близкия изток. Той отбеляза с удовлетворение още един специален акцент на 16-ото издание – патриотичното възпитание на децата. Серия от мероприятия бяха посветени на запознаването им с Българската армия и нейни специализирани структури.

„Вече мислим за „Хемус 2026“, завърши конраадмирал Николов и гарантира, че 17-ото издание отново ще отговори на потребностите и актуалните тенденции в отбранителната индустрия. Организацията започва веднага с координираните усилия на Фондация „Хемус – 95“, Министерството на отбраната и Международен панаир Пловдив. В последствие към подготовката на изложението се включват и други партньорски организации, за да се реализира форум от такъв мащаб.

След космическото 16-ото издание летвата е вдигната наистина високо, а това амбицира още повече организаторите.