Контрабанда на цигари за 2 млн.лв. разкриха пловдивската митница и прокуратурата

cisterna cigari

Контрабандни цигари за близо 2 млн. лв. бяха задържани на границата при акция под ръководството на Окръжната прокуратура в Хасково и Митница Пловдив. Магистратите са образували досъдебно производство за контрабанда на цигари в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, а цигарите са иззети, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура.

На 26 януари на ГКПП Капитан Петко войвода служители от Митница – Пловдив са извършили проверка на автоцистерна, управлявана от Петър Х. на влизане в страната ни от Гърция. При сканирането на автомобила с рентген митническите служители са открили несъответствие  с декларирания товар – въглероден диоксид, както и наличие на правоъгълни пакети, наподобяващи стекове с цигари. При извършената допълнително щателна митническа проверка е установено, че в задния край на автоцистерната, зад кутия с измервателните уреди и изводите за зареждане и разтоварване, има скрита врата- вход към резервоара  на автоцистерната. След отваряне на вратата е установено, че в празния резервоар има тютюневи изделия.

Оказало се, че в цистерната се пренасят 254 390  броя кутии цигари без акцизен бандерол. Стойността на цигарите  е 1 907 925 лв., уточниха от апелативната прокуратура.

Водачът на автомобила – Петър Х. е задържан с прокурорско постановление за 72 часа и е привлечен като обвиняем.  По думите му, той не знаел че превозва контрабандна акцизна стока. Шофьорът разказал, че бил нает от мъж от Гърция, който му е платил, за да закара камиона и да го остави на паркинг в Димитровград.

В хода на оперативните действия е изяснено, че през последната година този камион със същия шофьор е извършил над 20 такива курса от Гърция за България. По първоначални данни задържаният е  пионка в цялата схема.

Предприети са действия по установяването на организаторите на  престъпния канал.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top