Концерт в памет на проф. Безеншек (СНИМКИ)

???????????????????????????????

Плакети на община Пловдив връчи председателят на Общинския съвет Савина Петкова на членовете на делегация от Словения, които посетиха Пловдив в рамките на Българо-Словенските дни по случай 100-годишнината от смъртта на проф. Антон Безеншек, създател на стенографията в България и съучредител и пръв председател на Пловдивското певческо дружество.

Председателят трябваше да връчи и отличието „Почетен гражданин на Пловдив“, с което проф. Безеншек бе удостен по-смъртно с решение на Общински съвет Пловдив, но поради напредналата си възраст Елена Безеншек, негова внучка, не успя да присъства на паметния концерт в зала Съединение на Исторически музей Пловдив.  Гостите от Словения, водени от кмета на община Войник Бранко Петре, споделиха, че са останали впечатлени Пловдив и почитта към проф. Безеншек.

Гвоздеят на вечерта бе концертът, който хор „Евмолпея“ и мъжки хор „Антон Безеншек“ изнесоха пред гостите в зала „Съдинение“. Преди самият концерт бе подписан и меморандум за сътрудничество между хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ и училище „Антон Безеншек“ в община Войник. След края на концерта всички имаха възможност да разгледат фотографии, запечатали моменти от живота на проф. Безеншек в Пловдив, подредени в изложбата „Един словенец с българска душа“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top