Концерт на Божидар Братоев и Валентина Гюлева в Асеновград

Известният цигулар Божидар Братоев и пианистката Валентина Гюлева ще изнесат тази вечер концерт в Зрителната зала на НЧ „Родолюбие-1873 г.“ в Асеновград. Началото на концертната изява е 18:00 часа.

Божидар Братоев е роден в София. Той е известен цигулар и диригент. Творческата му биография е много богата и разнообразна. От 1983 година живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година е назначен за директор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига забележителни успехи, между които „Grand Prix“ на Френската Академия.

От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет „ПРО АРТЕ“ от Монте Карло, с който гастролира в цял свят. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако.  Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

Валентина Гюлева е завършила с отличие Музикалното училище в Пловдив. След това тя продължава своето образование в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализирала е  в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство).

Валентина Гюлева работи в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори.

 

 

Подобни статии

Top