Концесията на Летище Пловдив започва до 7 месеца

Летище Пловдив ще продължи да работи, обясни днес кметът Иван Тотев. Той съобщи още, че авиокомпанията, която обслужва аеропорта обмисля увеличение на полетите с още един.

През май предстои подписване на нов договор с нискотарифната компания. Държавата вече подготвя концесионен договор, а градоначалникът счита , че до 7 месеца процедурата може да започне.

Иван Тотев оповести, че вече се водят преговори за подписване на новия договор с ирланската авиокомпания. В споразумението ще бъдат заложени и други клаузи. Една от тях е „плаващи такси”, което означава, че има възможност за намаление на летищните такси при увеличаване на полетите.

„Вече имаме един устойчив модел на полети, които са самостоятелни и не разчитат на подкрепата на Фонда за развитие на летище Пловдив. Те ще бъдат и изпълнявани, знаем , че натовареността на тези полети е над 90 процента. Имаме очаквания и разговори за нови компании“, заяви Тотев.

Кметът съобщи, че Община Пловдив ще излъчи експерти, които ще участват в работната група по определянето на условията по концесията. На този етап обаче инвестиционни намерения за пловдивския аеропорт няма. Концесията според Тотев е правилната идея, защото се очакват солидни инвестиции

„Припомням, че предходното намерение за консеция беше с инвестиционен ангажимент от концесионера в рамките на 50 милиона лева. Това са средства, които наистина се значими и те ще повишат качеството на летище Пловдив. Отделно при наличие на един концесионер , който оперира и на други летища в света , нашия аеропорт ще влезе в една мрежа. Така че ние трябва да търсим такъв вариант, допълни градоначалникът.

Летищата в София и Пловдив в момента са държавна собственост. На концесия са аеропортите във Варна Бургас. Единствено летище Русе все още е общинско.

Подобни статии

Top