Копринената приказка на Ива Пенчева се пренесе под тепетата (СНИМКИ)

Пловдивчани се заеха да изработят последните 20 метра от 100-метровия рисуван килим от коприна, който догодина ще се бори за рекордите на Гинес. Габровската художничка и преподавател в Школата по приложно изкуство Ива Пенчева започва създаването на най-дългата рисунка върху коприна заедно със свои ученици, като постепенно в проекта се включват и хора от различни градове на всякакви възрасти.

Идеята тръгва от града на хумора и сатирата Габрово. Това не е случайно, тъй като Ива е родена и е израстнала там. Вече 10 години в Габрово е и детската школа, където художничката предава занаята на своите малки ученици.

Килимът започва да се „тъче“ с пролетни картини в Габрово. Платната, посветени на лятото, се изработват във Варна, есенните – в София, а зимните – в Бургас и Велико Търново. „Във Варна беше много интересно, тъй като работихме в Морската градина. Темата, която избрахме беше „Габровският карнавал гостува на морето“, споделя художничката.

Проектът, над който Ива Пенчева работи в момента, е озаглавен „Иновативно решение на българския народен килим. Традицията е модерна“. Върху коприната с помощта на четки и бои се пренасят характерни български символи като птицата  и розата, както и различни орнаменти. Работи се основно в топлата и студената гама, всеки цвят носи своята символика и усещане. „Докато бяхме край морето, използвахме дори миди, камъни и рапани, които вплетохме в рисунката“, разказва Ива.

В Пловдив младата художничка е по инициатива на галерия „Меланит“. Тя веднага приема поканата и решава последните 20 метра от 100-метровия шедьовър на изкуството да бъдат завършени под тепетата.

В книгата на Гинес има записани рекорди за рисунки върху картон, платна, но не и върху коприна. Именно това мотивира Ива да кандидатства за световното признание със своя проект. Официалното редставяне на финалния вид на килима ще е през май месец,  когато са празниците на Габрово. Тогава градът празнува и своя 155-годишен юбилей, неслучайно и картините, включени в килима са точно 155 на брой.

През май ще стартира и мащабният балкански проект на Ива Пенчева. Тя, заедно с екип от оператори, режисьори и фотографи, ще тръгне на балканско турне.  Във всяка една държава в копринените рисунки ще се вмъква традиционното за страната, естествени материали като камъни и дърво също ще се поставят като акцент върху платната.

Във всяка държава ще се представят и изложби на открито с българския килим. Така ще се видят разликите и ще се усети духа на различните народности. „Така тази дълга рисунка ще стане не само българска, а балканска картина“, споделя Ива.

Подобни статии

Top