Копринен килим за „Гинес” довършват в Пловдив

Последните части от дълъг 100 метра килим от коприна ще бъде довършен днес в Пловдив и след това ще бъде направен опит това произведение на килимарското изкуство да бъде вписано в Книгата на рекордите „Гинес”. Идеята за изработването на килима от деца и възрастни е на габровската художничка Ива Пенчева, която преподава в детска школа за приложни изкуства.

Рисуването на килима е започнало в Габрово и е продължило във Варна, Бургас и София. Всички тези градове бяха кандидати за титлата „Европейска столица на културата”, затова и естественият избор на място, където изработката на копринения килим да приключи, е Пловдив, който ще бъде столица на европейската култура през 2019 г.

Самото рисуване, в което може да участват всички провокирани от идеята, ще се състои от 15 часа днес в Градския дом на културата. На следващия ден ще бъде открита изложба с платната от коприна, които са част от най-дългата картина на България.

Това е втора инициатива на Ива Пенчева, която през миналата година организира рисуване върху коприна също в няколко града – Габрово, Варна, Бургас, София и Велико Търново. Акцент в композицията тогава бяха годишните времена, а сега се залага на традиционни за килимарството сюжети като цветя и птици.

 

 

Подобни статии

Top