Корейска кухня, облекло и калиграфия в Техническия университет

Ден на Корея ще се състои днес от 10.00 часа в Техническия университет Пловдив /ул. „Цанко Дюстабанов“ 25/. Той е организиран от младежката организация IYF /International Youth Fellowship/ и има за цел да представи традиционната корейска култура пред студентите от вуза. За представянето си в Пловдив International Youth Fellowship получават помощ от Студентския съвет на Техническия университет – филиал Пловдив.

България е осемдесетата страна, в която младежката организация на Корея представя националната си култура. Организаторите са подготвили 5 специализирани щанда, на които представят корейска калиграфия, храна, традиционни игри, сгъване на хартия и облекло.

На калиграфският щанд студентите ще получат подарък – изкусно изписано собствено име върху бял лист хартия. От International Youth Fellowship обясняват, че калиграфията е традиционно изкуство на красиво писане с четка, с което творецът изразява същността си. То е едно от изкуствата, за които са необходими много усилия, търпение, самодисциплина и типичните за Корея художествен усет и духовност.

На щанда с корейско облекло ще бъдат представени дрехите Ханбок, характерни с ярките си цветове и изчистени линии. Организаторите от  International Youth Fellowship ще подканят гостите си да пробват Ханбок и да се снимат с него.

Щандът с традиционните корейски игри ще представи демонстрации на игрите Гонгинори и Чегичаги. Пловдивските студенти също ще могат да опитат как се играят тези старинни игри.
Щандът за сгъване на хартия представя трудно произносимото корейско изкуство „Джнгиджълги“. Майсторите на това изкуство сгъват листове хартия, без да ползват ножици и лепило. На щанда ще бъде сгъвано корейско облекло „Ханбок“ и всеки, който се научи – ще го получи за подарък.

Щандът за храна вероятно ще привлече най-много любопитни студенти. Ще бъдат представени храните Кимпап и Чапче. Корейците ядат Кимпап на пикник, като характерно за ястието е неговата форма. Продуктите се навиват на руло в листа от водораслите „Ким“ с помощта на бамбукова рогозка. След това се нарязва на кръгчета. Дегустацията на корейската кухня е безплатна.

Подобни статии

Top