Космически инженери подготвят след две години в Пловдив (СНИМКИ)

Филиалът на Техническия университет в Пловдив първи в страната ще разкрие до една година магистратура по аерокосмическо инженерство. Програмата ще стартира от учебната 2016/2017 година, съобщи доц. Галидия Петрова, декан на Факултета по електроника и автоматика.

В момента в Пловдивския филиал на Техническия университет съществува направление „Авиационна техника“. В следващите години обаче ръководството на филиала възнамерява да внесе и нови елементи, свързани с космоса. Но и в момента студенти работят по новаторски проекти. Заедно с преподавателя си доц. Иван Зафиров, те разработиха модел на безпилотен самолет – хибрид между самолет и коптер, подобен на дроновете, който да може да се издига вертикално и да продължи с хоризонтален полет.

В разработката на тези самолети със съчинено крило, студенти участват, дипломни работи са правени, докторанти има, които са участвали. Трябва да кажа, че студентите абсолютно самостоятелно си правят разработки, проектират и построяват летателни апарати, с които участват в конкурсите за безпилотни летателни апарати, поясни  доц. Иван Зафиров – ръководител Център за проектии програми във Филиал Пловдив на ТУ – София

Вече се набират младежи за програмата „Космически предизвикателства“, която от пет години се провежда в София, посочи 32-годишният пловдивчанин Камен Козарев – доктор по астрономия в Бостънския университет в САЩ. Той е завършил Езикова гимназия „Пловдив“, а след това астрофизика в малък колеж в Съединените щати. Впоследствие продължил с докторантура по астрономия в Бостънския университет. Занимава се с изследване слънчевите изригвания и ударните вълни, свързани с тях. Специализант е в Харвард. В България работи по програмата „Космически предизвикателства“.

Едно момче ми каза след края на програмата, че преди това е изгубил желание за работа, но го е придобил наново, след двата интензивни месеца на нашата програма, обясни Козарев.

В Пловдив той участва в тридневната конференция, посветена на космическите науки и авиостроенето. Освен това той работи и по построяването на дигиталния планетариум в Природонаучния музей в града под тепетата.

На снимките – хибридът между самолет и дрон на доц. Иван Зафиров и неговите студенти.

Подобни статии

Top