Костадин Димитров: Правим първа копка на ул. „Цветан Лазаров“ този месец

Костадин Димитров е кмет на най-големия пловдивски район – „Тракия“ вече втори мандат. 41-годишният Димитров е завършил математика. Той е многократен шампион на България по таекуондо и дългогодишен треньор и шеф на клуба по таекуондо „Тракия“.  Вицепрезидент е на родната федерация. Живее с проблемите на района, който ръководи и знае наизуст проблемите на неговите жители. Отскоро приемният му ден е всеки ден следобед от 14.00 ч. Тогава вратите му са отворени за гражданите, които имат някакъв проблем, дори без предварително записване. Районният кмет прие и екипа на DCNEWS в приемния си ден, като в наше присъствие разговаря с чакащите граждани.

– Г-н Димитров, предстои строителен сезон. На какви обекти сте заложили в строителната програма на района за тази година?

– Надяваме се тази година да облагородим район А9 в „Тракия“. Това са блоковете в самото начало на жилищния комплекс – около старото кметство и в района на СОУ „Черноризец Храбър“. Ще работим по междублоковите пространства на блоковете с номера от 1 до 16, 44 и 310. Това е изключително голям район, който се разделя от бул. „Освобождение“ до бул. „Съединение“. Ще изградим паркоместа там, където е необходимо, бетонови тротоари и ще преасфалтираме вътрешноквартални улици. В този микрорайон вече реновирахме вече две спортни игрища – едното с помощта на клуб „Манчестър Юнайтед“, а другото със съдействието на един от хипермаркетите. Остана още едно игрище – в двора на СОУ „Черноризец Храбър“. Полагаме усилия там да се случат нещата – с подходящо партньорство или с помощта на кметството. В училището има две игрища, но това ще се ползва от гражданите.

Много инфраструктурни промени предвиждаме в района, но всичко това зависи от обществените поръчки и от финансирането от община Пловдив. Дотук сме провели една обществена поръчка с пет отделни подточки. За закърпване на дупките сме провели една поръчка за 60 хиляди лева, за тротоари, за асфалтови паркинги, за паркинги с пътни ивици и съответно за преасфалтиране. На 7 март очакваме да бъдат финализирани. По три от тях можем да започнем работа веднага, тъй като имаме само един участник. Така че може да стартира реновирането на микрорайона. А стартирането навреме, означава, че ще приключим навреме.

Този микрорайон е мястото, където се изгражда един от големите жилищни комплекси в момента „Оазис“, тук има и два парка – на репресираните, който вече е много променен. През последните 4 години успяваме да реализираме малки проекти с помощта на спонсори в това пространство. Другият парк е парк „Майка и дете“ в района около детските градини, зад старото кметство. Той е изключително популярен през топлите дни. Тук сме направили много малко, но ще положим усилия да сменим настилките. Ако може да купим и някоя детска площадка с помощта на кмета Иван Тотев, ще е чудесно.

Помните, че миналата година облагородихме района зад хипермаркетите – А5. Сега хората от останалите микрорайони завиждат за паркингите и алеите, така че се надяваме и другите райони така да ги направим. Макар и с малко средства, тъй като не разполагаме с чак толкова много, но ще обърнем внимание и на останалите.

– С колко средства разполагате за реализацията на тази строителна програма?

– 865  хиляди лева са тези, за които вече сме провели обществени поръчки. Надяваме се, че общината ще финансира тези обществени поръчки, под условие сме ги пуснали – при наличие на средства, надяваме се да получим финансиране.

– От гаражи какви суми са постъпили в хазната на кметството?

– От гаражи имаме 255 хиляди лева, с които започваме строителните работи.

– Какво се случва с улица „Цветан Лазаров“, която предстои да бъде изградена?

– Това е голямата промяна, която ще се случи тази година. Очакваме да имат възможност фирмите да започнат работа. Ще направим първа копка този месец.

– Ще правите ли цветни тротоари отново?

– Правихме цветни бордюри, които са много хубави и свежи, и изглеждат добре, но не са устойчиви във времето.

– Как възприемат хората тук велоалеите? Използват ли ги?

– Имаме 15 км велоалеи. Те наистина започват да се ползват. Малко да напече слънце и всички грабват колелетата. Използвам момента да анонсирам, че около 20 април ще направим откриване на велосезона в „Тракия“, така че ще имаме още една възможност да популяризираме транспортната схема, свързана с велосипедизма.

– „Тракия“ е един от районите, в които най-много блокове се санират. Докъде стигна санирането?

– Пет сгради се санират в момента по старата програма, предстои саниране и са готови отчасти. Това са блокове с номера 205, 209, 23, 259… Но е факт, че наистина изглеждат сградите много добре. Говорих с познати, които живеят там и казват, че не пускат отопление. Факт е и че недоволството на българите няма край – има и недоволни.

– Защо?

– Ами как да са доволни? Направил си 3 см изолация и си я платил, дошли са другите, на теб ти правят 2 см допълнителна изолация, а на другите – 10 см. На тях им излиза и безплатно. Нормално е да си недоволен, като си се минал с едни 1000-1500 лева. Самата програма включва проектиране, обследване, които също струват пари. Хората не ги смятат тези пари. Те смятат, че за санирането са отишли 200 хиляди лева, с които очакват да е направено всичко до най-малкия детайл.

– Има случаи, при които един-двама жители на вход или блок не искат саниране? 

– При мен често идват такива хора. Преди да направим интервюто с вас, в приемния ми ден имаше две такива жени. Една жена не е съгласна, а е в Гърция и няма как да бъде убедена. Опитваме се да търсим компромиси и се борим с всякакви методи.

– Освен петте сгради, които се санират в момента, колко още са одобрени?

– Девет са одобрени по новата програма. Всъщност при тях се санират цели блокове. Тече и почти приключва обследването, предстои проектиране и строителство. За това обаче можете да питате община Пловдив.

– В Парк „Лаута“ правите много промени? Той се промени коренно през последните години…

– Там наистина нещата много се промениха. Надявам се в топлия сезон да има повече посетители от миналата година. Факт е, че се насрочват много празници в парка, монтирахме вече 12 от предвидените камери за видеонаблюдение.

– Има ли много вандалски прояви?

– Бяхме свидетели на много лоши хулигански прояви – обръщане на пейки, кражби на отделните летви, палене, чупене на барбекюта, изнасяне на масичките, които ние правихме от макари за кабели. В парка на репресираните също имаше много, но като сложихме камерите, намаляха драстично. Имаме засилено наблюдение в двата парка, така че очакваме да намалеят злонамерените прояви. Това е превенция.

– Т.е. вече не са опасни парковете, както беше преди? 

– Да. Така е.

– Доколкото разбирам тук има и Интернет?

– Още като прокарвахме инсталацията за осветлението в парка, пуснахме по един захранващ кабел и по един с оптика. След това в следващия сезон реализирахме проекта с безплатен достъп до Интернет. Качеството е много добро, а много хора ходят там да си теглят филми. В зимния сезон го спираме, но предстои да бъде пуснат отново. Трафикът е нормален и наистина може да се ползва – когато тичаш – за GPS-програми, когато почиваш – да си пуснеш някой клип, когато си сам, за да се свържеш с децата си в чужбина… Наистина е удобство, което в България все по-често съществува.

– Какво още ще се прави в парка тази година? 

– Тази година към края се надяваме в Лаута да изградим още една спортна площадка към район „Източен“.

– Тази година ще се правят ли ремонти на детските градини?

– Делегират се права на директорките на детските градини сами да определят своите инфраструктурни програми. Ние също помагаме.

– Има ли много деца без места в района?

– Не. За почти всички деца има места.

Подобни статии

Top