Кошмар! Още три активни свлачища в Асеновградско!

Общо 4 активни свлачища има на територията на Асеновград в момента. Освен Горноводенското, две от тях са по единствения път за Лясково, Яврово и Добралък, трето работи в района на горноводенския манастир „Св. Кирик и Юлита, съобщи кметът общината Емил Караиванов.

Две свлачища изяждат ежедневно пътя за Асеновата крепост, който води също до Лясково, Яврово и Добралък. Първото е преди крепостта и е нарушило пътната настилка. Общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисия към Министерски съвет за средства, с които да бъде укрепено срутището.

В момента се изготвя проектна документация, съобщи зам.-кметът по строителството Пламен Йончев.  Според кмета Караиванов пък общината със сигурност няма да чака парите от Междуведомствената комисия, а ще започне да възстановява пътя със свои средства още в близкия един месец. Причината е, че пътят се използва непрекъснато от хора и туристи, които посещават Асеновата крепост.

Второ срутище има над крепостта. Пътят там е отворен и разчистен, но скална маса непрекъснато се изсипва на платното и автомобилите трябва да преминават внимателно.

Трето свлачище се е активизирало от февруари на пътя за манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. Обемът му непрекъснато нараства и в момента е достигнал 3000 куб. метра, а сипеят заплашва да откъсне светата обител от света. Общината е извършила частично укрепване, но предстои проектиране за цялостно решение на проблема.

Подобни статии

Top