Крава в хисарското село Беловица с нодуларен дерматит

Ново огнище на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ е открито в хисарското село Беловица, съобщи за DCNEWS директорът на Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив д-р Камен Янков. В стадото на животновъда Цонко Петров вчера е било установено животно с клиника на болестта. Засега обаче заболяването не е доказано, уточни д-р Янков. Той поясни, че е изпратена проба от животното в софийска лаборатория за потвърждение.

Агенцията по храните е разпоредила да бъдат убити и загробени всички животни от стадото, в което е открита заболялата крава. Те са около 80, казаха от пловдивската дирекция.

Фермерът, собственик на стадото е отчаян, тъй като в него имало над 20 заплодени животни. Това е основен поминък за стопанина и той няма представа как ще се справи.

Междувременно стана ясно, че животновъди от съседните села – Красново и Мало Крушево ще се съберат в Красново на протест. Те възнамеряват да затворят пътя за Пловдив. Хората са ядосани, тъй като в района има много животни, а са им отпуснати едва 685 ваксини.

Това е наличното количество, призна и д-р Камен Янков. По думите му нови ваксини се очакват едва на 16 май, а ще се раздават на 17-ти. След ваксинацията животните трябва да придобият и имунитет, а на теория това става за 28 дни, посочи д-р Янков.

Според шефа на областната дирекция в района на Хисаря, където досега не са очаквали да се появи нодуларен дерматит, има 80 хиляди животни, които трябва да бъдат ваксинирани. Други около 40 хиляди са обработени с ваксина в 20-километровата зона около община Първомай, където в две села – Виница и Добри дол, бяха регистрирани първите случаи на заразното заболяване.

До момента са обработени всички говеда в общините Първомай, Асеновград, Садово, Брезово и Раковски.

Подобни статии

Top