Кралят на валдхорната свири в Пловдив на 23 септември

Радек Баборак (Чехия) – дългогодишен соло валдхорнист на прочутата Берлинска филхармония пристига днес за първи път в България, за да открие  есенното издание на VI МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ заедно със своя ансамбъл „Баборак“. Концертът е с начален час 19.00 ч., а мястото – Концертна зала – Пловдив.

Радек Баборак  е сред най-ярките фигури на световната музикална сцена днес и със сигурност най-изявеният чешки класически музикант в международен мащаб. Носител на множество авторитетни награди, сред които от най-значимите конкурси: Женева (1993), ARD – Мюнхен (1994) и Markneukirchen (1994), удостоен с наградата „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize, на 18-годишна възраст Баборак е назначен за първи валдхорнист на Чешката филхармония – без конкурс, заради изключителните си качества! Оттогава името му последователно се свързва (винаги като първи валдхорнист) с Мюнхенска филхармония, с Бамбергските симфоници, а в периода 2003 – 2010 – с легендарната Берлинска филхармония. Баборак е работил с голям брой световни диригенти, свирил е като солист на най-прочутите оркестри в света, записвал е компактдискове за компаниите EMI, Supraphon, Exton, Arte Nova, Artesmon, Animal Music. Концертът – откриване на зимните олимпийски игри в Нагано поставя началото на дългогодишното му сътрудничество със световноизвестния диригент Сейджи Озава. Той е основател и лидер на „Баборак Ансамбъл“, съставен от едни от най-добрите чешки музиканти.

Съзвездие от знаменити музиканти ще могат да видят меломаните в есенните „Дни на музиката в Балабановата къща“.

26 септември е денят, в който 101 каба гайди ще огласят Античния театър и ще предоставят на публиката неземно преживяване под открито небе в града под тепетата като част от програмата на Празници на Стария град.

На 1 октомври в Деня на музиката  лауреатите на Голямата награда от  Първи Международен конкурс за камерна музика „Пловдив“ – блестящият клавирен квартет АКМЕ от Полша, ще музицират в Балабановата къща. Двама световноизвестни български цигулари, заемащи най-важната оркестрова позиция, участват в есенното издание на елитния форум – Светлин Русев (концертмайстор на Оркестъра на Френското Национално Радио) и Йоанна Каменарска (концертмайстор на Хамбургския филхармоничен оркестър). Сред останалите елитни участници са  френският пианист Тома Енко и виртуозната перкусионистка Василена Серафимова, които току-що записаха първия си компактдиск за “Дойче грамофон“, прекрасната пианистка Ирина Георгиева, атрактивният „Йоцов кларинет секстет“, оркестъра на Държавна опера – Пловдив с техния изтъкнат диригент Диан Чобанов и др.

Билети за концертите се разпространяват в мрежата на eventim.bg, в Билетен център пред Общината и в залите преди концертите.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ се осъщестява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, Фондация „Музикартисимо“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др.

 

Подобни статии

Top