Кралят на салсата в Пловдив Александър Родригес

rodriges

Александър Родригес с основание можем да наречем краля на салсата в Пловдив. С помощта на страстните кубински танци, той зарежда хората с позитивна енергия, поддържа ги в идеална физическа форма и им помага да забравят за всички ежедневни грижи.

Родригес е роден в Хавана, завършва биофизика в Москва и дълго време работи като преподавател по математика в университета в кубинската столица.

Преди години обаче среща любовта на живота си в Асеновград, а работата му като преподавател го отвежда в града под тепетата.

Александър за пръв път среща съпругата си в университета, където тя следва философия. След като се запознават, се оказва, че много добре си пасват, любовта между тях пламва с пълна сила и вече повече от 20 години двамата са неразделни.

Първоначално младото семейство заминава да живее в Куба, но след разпадането на Социалистическия блок, икономическото положение в страната става тежко и те решават да опитат късмета си в България. Първо тук се местят съпругата и синът му, а година по-късно в страната пристига и самият Родригес.

В началото започва да работи във фирма за поставяне на алуминиева дограма и споделя, че там е научил много, а също така е срещнал нови приятели, които са му помогнали бързо да се приспособи към живота в Пловдив.

След като няколко години работи в областта на монтирането на дограма, кубинецът  започва да преподава испански в ЕГ „Иван Вазов“, където остава до есента на 2000 г. Преминава двегодишен курс за учители в Софийския университет, а след това се връща под тепетата, където продължава с преподавателската дейност в частни гимназии.

Александър танцува още от дете, първо участва в ансамбъл в Куба, а след това е художествен ръководител на танцова трупа в Санкт Петербург. През 2008 г. заминава за Кипър, където близо 5 години се занимава с танци в школа, която основава и ръководи сам.

Той е основен „виновник“ за налагането и популяризирането на салсата в Пловдив. Негови възпитаници са участвали в национални и международни състезания и са се представяли на много високо ниво.

В школата му за танци в Пловдив всеки понеделник и сряда се събират хора, които основно искат да се забавляват и разпускат. Александър вече ги е приел за свои близки приятели, с които постоянно се шегуват, събират и си организират купони с много танци и настроение.

Много близък приятел на Александър е Алфредо Торес. Двамата се познават вече дълги години и винаги когато имат възможност се събират, за да потанцуват заедно.

Александър споделя, че разликите между българите и кубинците са много малко. Той постоянно повтаря на колегите си тук, че трябва да се радват на дребните неща в живота, да не се натъжават от трудностите и да гледат позитивно на всичко, което им се случва. В Куба се шегуваме с всичко и знаем, че след всеки тежък период идва хубав, казва с усмивка кралят на салсата.

В момента Александър освен че дава уроци по салса, е и преподавател по испански език в Пловдивския университет, както и в частна школа. Той все още не се чувства уверен, когато говори на български и не спира да учи нови неща. В дома му се говори основно на испански, което до известна степен се оказва пречка за усвояването на българската реч.

Рогригес до този момент никога не е съжалявал, че се е преместил в Пловдив и споделя, че именно тук е намерил щастието. Най-важно е да си позитивен и да приемаш всеки ден с усмивка, защото е подарък от бог, допълва кралят на кубинските танци.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top