Красимира Стоянова става Доктор Хонорис кауза на АМТИИ

Световно-известната оперна певица Красимира Стоянова ще бъде удостоена със званието „Доктор хонорис кауза“ днес от 11.00 часа в зрителната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/. Званието ще й бъде връчено „за изключителния й принос в оперното изкуство и заслуги в популяризирането на българската култура по света“.

Сопраното Красимира Стоянова е поредната възпитаничка на АМТИИ, която стига до върховете на световното изкуство и която ще бъде удостоена с високото признание на Академията. С този акт АМТИИ продължава традицията да удостоява с отличието свои възпитаници, достигнали до световни успехи в различните изкуства, преподавани във Висшето учебно заведение. През миналата година Доктор хонорис кауза на АМТИИ стана големият музикант Теодосий Спасов, определен от ЮНЕСКО за „Артист на мира“.

Красимира Стоянова завършва музикалното училище в Русе и АМТИИ в Пловдив. През 1998 г. дебютира на сцената на Виенската опера в ролята на Микаела от „Кармен“ на Бизе. Следват участия в Карнеги Хол, Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Лондонската кралска опера и мн. др. световни оперни театри.

На 6 октомври 2009 г. Министърът на образованието, изкуствата и културата на Австрия удостоява сопраното със званието „Камерзенгерин“, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

Подобни статии

Top