Краси Балъков и Херо в Изпълкома на Градев (ВИДЕО)

Вижте какво спорели адвокатът в открит дебат по покана на Ботев (Пловдив)

Красимир Балъков и Димитър Димитров – Херо са двете най-известни фигури в състава на Изпълкома, предложен от кандидата за президентския пост в БФС Георги Градев. Днес Градев представи своето предложение за Изпълнителен комитет на централата, като в него влиза и още един от кандидатите за президент на БФС – Георги Захариев.

Спортният адвокат е посочил 10 имена, като уточнява, че пет позиции остават свободни, за да бъдат посочени от клубовете по време на Конгреса на 15 март. Като допълнение Градев пише и че подкрепя две от предложенията на Димитър Бербатов за състав на Изпълкома – Стилиян Петров и Ясна Ставрева.

„Преди време предложихме експертна програма, която да се ползва от всички. Сега предлагаме на вниманието на членовете на Български футболен съюз предложенията на нашия експертен екип за състав на ИК на БФС:

1. Красимир Генчев Балъков – отговорник за развитие на националните отбори;

2. Димитър Петров Димитров (Херо) – представител на треньорите;

3. Диана Стоянова Иванова – юрист, правни въпроси и женски футбол;

4. Георги Бориславов Захариев – детско-юношески футбол;

5. Инж. Иван Любомиров Йолов – аматьорски футбол;

6. Костадин Георгиев Стоичков – съдийство;

7. Васил Иванов Михайлов – взаимодействие с бизнеса, общините и държавата;

8. Иво Асенов Николов – футзал;

9. Момчил Юриев Лазаров – адвокат, взаимодействие с феновете;

10. Георги Петров Градев – спортно-правни въпроси и международни отношения.

* 5 свободни места за предложения от клубовете в зала по чл. 39, ал. 2 от Устава.

Също така подкрепяме следните предложения на Димитър Бербатов:

1. Стилиян Альошев Петров;

2. Ясна Маринова Ставрева – представител на АБФ.

Георги Градев бе гост и на открития дебат по инициатива на Ботев (Пловдив). В близо двучасово интервю той отговори подробно на всички въпроси на журналиста Валери Станков.

„Трябва да си кажем нещата директно – Катализатор за промяната на Българския футбол е стадион Христо Ботев“, започна своя коментар Георги Градев.

„С удоволствие давам съвети, за да може Ботев да върви напред. В доклада на УЕФА за развитието на финансовата част на клубовете в Европа през сезон 2022/23 година има само негативи за българския футбол, както и за работата на футболния съюз. Единственият позитив е стадион „Христо Ботев“. Той е включен наравно, заедно с още 5 стадиона, които се строят в Европа. Самата УЕФА вижда стадиона ви като актив за нашия футбол. Трябва да погледнем по-макроикономически на футбола. В България трябва да имаме минимум 3 стадиона и очевидно Ботев (Пловдив) е първият клуб, за да се играе футбол на високо ниво и той трябва да се превърне в кауза на БФС и добро взаимодействие между Община Пловдив и клуба, започна своя коментар адвокат Георги Градев в студиото на Botev Media.

„Моя идея е да вкарам представители на фенските организации в Изпълкома на БФС, за да има една по-добра организация на мачовете. Но това ще го решат заинтересованите групи в интерес на българския футбол. БФС трябва единствено и само да помага. Трябва да се обърне пирамидата на управление, защото в момента имаме вертикален модел на управление с „цар слънце“ отгоре, а надолу са подчинените. Процесът трябва да стане хоризонтален, да има комуникация във всички заинтересовани групи“, сподели Градев.

„Кой ще стане президент не е важно. Важно е кой ще бъде в Изпълкома на БФС. Това ще се промени в петък. Който и да стане президент той ще избере своя екип. Вече има такива хора, които са готови да издигнат допълнителни лица за управителния съвет, които да бъдат издигнати от делегатите в залата. Грешно е схващането, че футболът се управлява от президента. Това е колективен орган. Ако ние направим верен избор за УС, тогава ние ще управляваме правилно нашия футбол“, категоричен е адвокатът.

„Президентът трябва да е диалогичен и да комуникира на всички нива, да разговаря с всички организации, правителства, общини и аз мога да се справя добре. Но пак казвам, най-важен е изборът на Изпълкома. Те ще взимат решенията и ние трябва да сме готови. Апелирам делегатите да останат до края на срещата, да слушат и да взимат решения с разум. Не се фокусирайте върху една личност, а върху колективния орган“, сподели още Георги Градев.

„Промяната ще дойде отвътре. Толкова години отвън нищо не се случва. Сега не трябва да допускаме тази грешка и ако Бербатов стане президент ние трябва да помислим, кой ще е неговият екип. Властта е в клубовете и хората, които избират. Те трябва да решат на 15-ти март“, добави още адвокат Градев.