Краставици между 30 ст. и левче на борсата в Първенец

asgr_pazar7

Цените на плодовете и зеленчуците това лято са по-ниски в сравнение със същия период през миналата година. Една от причините, според търговците от борсата в Първенец, са климатични условия, заради които реколтата е добра. Хората са категорични, че ще има повишено предлагане, а цените ще паднат още преди да започне сезонът на зимнината.

Цените на борсата в Първенец се менят за дни. През миналата седмица килограм домати е струвал 2 лв., днес най-евтините са 40 ст., а най-скъпите 1,40 лв. Краставиците варират между 30 ст. и един лев в зависимост от качеството. Голяма част от търговците вече предлагат единствено българска продукция, други предпочитат гръцките стоки, включително дини.

Килограмът струва 35 ст., българските се движат около 25 ст. За търговците на едро това е много голяма разлика и масово се купува и транспортира продукция до други, по-големи градове. С транспортните разходи и надценката цената се покачва до 40-50 ст., коментира търговецът Ангел Андонов.

Чушките са между 80 ст. и 2 лв., килограм от най-скъпите патладжани струва 1,20 лв. Зеле се предлага за 30 ст., а картофите са между 30 и 50 ст. Най-търсени в момента са сезонните плодове за приготвяне на компоти.

Дойдох да си купя кайсии за компот. Намерих за 1.50 лв., български, хубави са. Видях и гръцки по 1.90 лв., но няма да взема, сподели жена, дошла да пазарува.

Цените още са ми високи и не са ми по джоба. И аз търся кайсии, но гръцки за 2 лв. няма да купя. Български не съм видял, явно не се намират още, каза друг купувач.

Търговците са категорични, че все още не е започнал сезонът на зимнината. Въпреки че голяма част от хората твърдят, че не приготвят сладка и туршии, продавачите казват, че всяка година има интерес.

Рано е още, започват в средата на август и септември. Хората търсят това, което приготвят. Най-често обаче питат за корнишони, консервните домати също се търсят, както и патладжани, каза продавачката Нели Петрова.

Директорът на тържището Христо Панайотов заяви, че се осъществява постоянен контрол, включително и от Агенцията по храните. В момента на борсата тече проверка на Държавната агенция по метрология, отдел „Мерки и теглилки”.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top