Криминалисти: Скок при телефонните измами в последните три месеца

Пенсионерка даде 3600 лв. на телефонен измамник

Рязък скок на измамите през последните два месеца и половина регистрират в Пловдивската полицейска дирекция. Само от средата на април до края на юни са регистрирани над 20 случая, като през първата половина на годината почти няма подобен вид престъпления, съобщи началникът на отдел „Криминална полиция“ в дирекцията Николай Кирков.

След известно затишие през зимните месеци, измамниците в Пловдивско отново се активизираха. Само през последните няколко седмици с големи суми – от порядъка на 12 до 20 хиляди лева изгоряха няколко възрастни жени, а през последния уикенд за един ден бяха регистрирани общо 4 удара.

Това са възрастни хора, в категорията над 70 години, имаме доста възрастни и 90-годишни измамени. Тук съвсем наскоро имаше една телефонна измама на територията на Асеновград, там сумата беше към 19 хиляди лева, една от последните ни измами тук на територията на Пловдив е 12 хиляди лева, припомни Кирков.

Измамниците по традиция са от Северна България. Последната успешна реализация на пловдивската полиция е била в град Левски, съобщи шефът на „Криминална полиция“.

Там бяха задържани две лица, които за съжаление не сме успели да документираме да са извършвали измами на територията на пловдивската дирекция. Има обаче документирани техни удари на територията на други дирекции и те се намират в момента в ареста с постоянна мярка.

Новото при схемите за извършване на измами е, че измамниците са станали още по-нагли и вече се представят и за служители на Здравната каса. Продължават измамите с ваучери, извършвани от предплатени сим карти.

В Пловдив има хора, на чието име са издадени над 20 хиляди такива карти на различни мобилни оператори, без самите хора да знаят, обясниха от полицията. Достатъчно е измамниците да се доберат до личните данни на човека, уточниха криминалисти.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top