Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация в Сегед

Десислава Ангелова и Емил Нейков са съответно на финал и на полуфинали на скиф на ЕП по гребане

Българинът Кристиан Василев от СК „Хеброс-гребане“ се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024.

Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван Звегедел, който завърши втори с 7:15.49 минути. Финалът в дисциплината ще се проведе в неделя, 28 април от 12:45 часа българско време, а националът ще гони класиране в призовата тройка.

Олимпийската квалификация се провежда едновременно с Европейското първенство по гребане за мъже и жени, където Десислава Ангелова и Емил Нейков си осигуриха участие съответно на финал и на полуфинали на скиф.

Ангелова, която има спечелена квота за Игрите в Париж, стигна до финал А в дисциплината, финиширайки на второ място в репешажа с 8:02.00 минути. Надпреварата за титлата предстои в неделя от 15:54 часа.

Емил Нейков завърши на втора позиция във втория репешаж при мъжете с време 7:23.30 минути, изоставайки единствено от ирландеца Пол О’Донован, който спечели с 7:18.66 минути. И двамата продължават на полуфиналите, а българинът ще участва в първия в събота от 13:44 часа.

Източник: БТА